Zelenski upravo stigao u oslobođeni Herson: 'Spremni smo za mir u cijeloj Ukrajini'

14.11.2022. 10:35:00

RAT U UKRAJINI

264. dan ruske invazije na Ukrajinu

Danas je 264. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:


  • Zelenski: ‘Zabilježeno je 400 ruskih ratnih zločina u Hersonu’
  • Nastavljaju se borbe na istoku Ukrajine, Zelenski: ‘U Donecku je pakao’
  • Obitelj poginula od mine u Hersonskoj oblasti?
  • Institut za rat: ‘Putin radi veliki grešku s vojne perspektive’
  • Britansko ministarstvo: ‘Zima nosi nove izazove’

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Zelenski stigao u Herson: ‘Spremni smo za mir u cijeloj Ukrajini’
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je grad Herson, koji su okupacijske ruske snage napustile prije nekoliko dana. Informaciju je objavila agencija Reuters, no službeno još nije ništa priopćeno iz ureda ukrajinskog šefa države. “Spremni smo za mir, za mir u cijeloj našoj zemlji”, citirao je Reuters Zelenskog.

Imao je poruku i za ukrajinske vojnike kojima je rekao: “Napredujemo dalje.” Zahvalio je NATO-u i drugim saveznicima na svoj pomoći koju daju Ukrajini u ratu, prenosi Telegram.hr .


G20 pokušava izbaciti Lavrova iz zajedničkog fotografiranja
  • U Indoneziji se održava samit G20 na koji je došao i Sergej Lavrov. Na samitu se tradicionalno fotografira “obiteljska fotografija” s čelnicima zemalja G20, u kojima je u Rusija. No, POLITICO je ranije danas javio kako se od nje odustaje. Tako je napravljeno da bi se “lidere poštedjelo sramote nasmijane fotografije s Lavrovom”. To se posebno odnosi na Zelenskog. Vjeruje se i da predsjednik Indonezije nije sretan zbog ovoga pa sada organizatori G20 razmatraju da ipak naprave fotografiju, ali samo s predsjednicima i premijerima kako bi se izbjeglo da Lavrov, koji je ministar vanjskih poslova, bude na njoj.

Britansko ministarstvo: ‘Zima nosi nove izazove’
  • Britansko ministarstvo obrane u novoj procjeni javlja kako će zima donijeti promjene u sukobu te očekuje manje ofenziva i više strateških linija obrane. Osim toga, predviđaju da su u zimskim uvjetima veće šanse za kvar opreme i oružja. Izazov će biti, dodaju, promjene s manjim brojem dnevnih sati, s temperaturama i vremenskim uvjetima.

Zbog manjeg dnevnog svjetla očekuju manje ofenziva. Noćni vid će biti dragocjen a njegov manjak će dodatno povećati nespremnost za noćnim borbama. Dok temperature padaju, vojska koja bude imala slabu zimsku opremu će biti podložna ozljedama koje nastaju od hladnoće. Osim toga, zima će utjecati i na “zlatni sat”, prostor za spašavanje kritično ranjenih vojnika. On se u zimskim uvjetima smanjuje za pola, pa je kontakt s neprijateljem još opasniji. Vjetar, kiša a možda i snijeg će donijeti nove izazove među rusku vojsku koja već ima slab moral i probleme s opremom.

Novi Zeland šalje 66 vojnika u Veliku Britaniju, obučavat će Ukrajince
  • Novi Zeland je objavio da u Veliku Britaniju šalje 66 vojnika koji će tamo obučavati Ukrajince. U toj zemlji je već 120 njihovih vojnika koji obučavaju Ukrajince. Oni s obukom prestaju krajem studenog, a novi vojnici će nastaviti od kraja studenog do lipnja 2023.


Institut za rat: ‘Putin radi veliku grešku s vojne perspektive’
  • Institut za rat je objavio novu analizu stanja u Ukrajini. Podsjećaju da je Ukrajina izborila važnu pobjedu i oslobodila zapad Hersonske oblasti, koju opisuju terenom koji je bio jako važan za Vladimira Putina. S njega je, navode mogao obnoviti invaziju te dodaju da je to sigurno uzeo u obzir prije povlačenja.

Osvrnuli su se na probleme s mobiliziranim vojnicima te pisali o ruskim snagama u Donecku koje opisuju “bizarnim okupljanjem postrojbi” ruske vojske, Wagnerovaca, ruskih dobrovoljnih rezervista, milicija iz Donecka i Luhanska te vojnika Ramzana Kadirova. Dodali su kako ne vide šanse za zimski prekid vatre u Ukrajini te napominju da bi to išlo na ruku Putinu. S tim u vezi su ukazali na jednu veliku grešku koju on radi.

“Putin bi to htio, dobio bi vrijeme da se vojska odmori i da rezervisti dođu na teren. Trebao bi htjeti da Ukrajinci prestanu kapitalizirati emocionalni zanos koji imaju od zadnjih pobjeda. Činjenica da on i dalje tjera generale u ofenzive u ovim okolnostima je velika greška s vojne perspektive”, pišu.


Obitelj poginula od mine u Hersonskoj oblasti?
  • Kako prenosi Guardian stižu izvješća da je jedna četveročlana obitelj poginula od mine u Hersonskoj oblasti. Među njima je bio i 11-godišnji dječak. Poginuli su nakon što je njihov automobil naišao na minu. Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika, objavio je vijest na Telegram kanalu. Kazao je da se sve dogodilo u selu Novoraisk u Hersonskoj oblasti.

Teški uvjeti u Hersonu
  • Ukrajinske vlasti nastoje vratiti osnovne usluge u Hersonu nakon što su ušle u grad u kojemu su Rusi prije povlačenja uništili ključne infrastrukture i građane ostavili bez struje i vode. Gradonačelnik Hersona je kazao da je humanitarna situacija ozbiljna zbog nedostatka vode, lijekova i kruha, a predsjednik Zelenski je kazao da se vlasti bore s tisućama mina i neaktiviranih granata koje su Rusi ostavili okolo.

Savjetnik lokalne gradske administracije, Roman Golovnija, kazao je: “Ruski okupatori su napravili sve moguće da ljudi koji ostanu u gradu pate što je više moguće tijekom ovih dana, tjedana i mjeseci čekanja.” Šef Hersonske regionalne administracije Jaroslav Januševič je kazao da se radi sve da se prostor deminira te da je na snazi i policijski sat kao i da je ograničen ulazak i izlazak iz gada.


Nastavljaju se borbe na istoku Ukrajine, Zelenski: ‘U Donecku je pakao’
  • Nastavljaju se borbe na istok Ukrajine. Ukrajinska vojska javlja da se nastavlja bombardiranje duž istočni front u Donecku i Luhansku. Zelenski je kazao da je vojska u zadnjih 24sata bilo raketiranja i granatiranja u Sumiju, Harkivu, Zaporižju, Luhansku i Donecku. “Borbe u Donecku su jednako intenzivne kao i prethodnih dana. Tamo je jednostavno pakao, ekstremno žestoke borbe svakog dana”, rekao je.

Zelenski: ‘Zabilježeno je 400 ruskih ratnih zločina u Hersonu’

Olakšanje i radost ponovno stečene slobode vladali su u nedjelju u Hersonu, na jugu Ukrajine, nakon mjeseci ruske okupacije tijekom koje su počinjeni brojni ratni zločini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je optužio ruske snage za brojne zločine u Hersonu i u okolici. “Pronađena su trupla civila i vojnika. U Hersonskoj oblasti ruska vojska je iza sebe ostavila iste strahote kao i na drugim područjima naše zemlje u koja je uspjela ući”, rekao je Zelenski istaknuvši da je dokumentirano 400 ruskih ratnih zločina.

Predsjednik je u subotu navečer rekao da su Rusi uništili glavnu infrastrukturu prije nego su se povukli iz Hersona. “Radimo na uspostavi komunikacija, interneta i televizije, činimo sve kako bismo čim prije normalizirali opskrbu strujom i vodom”, izjavio je u nedjelju. “Svi smo izvan sebe od sreće”, rekao je Zelenski u subotu navečer. Ukrajinske oružane snage oslobodile su desetke naselja u okolici Hersona, prvog većeg grada koji su ruske snage zauzele od početka invazije na Ukrajinu.

Izvor: Telegram.hr/Foto:nytimes.com

Izvorni autor: Katarina Knežević/Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.