Zelenski zadovoljno trlja ruke! Ogromna pomoć za razorenu Ukrajinu je stigla, ali Putinovi psi rata pokrenuli su veliku nenajavljenu misiju

13.12.2022. 16:37:00

Ministarstvo obrane Bjelorusije priopćilo je da je Bjelorusija, jedan od rijetkih saveznika Ruske Federacije, provela iznenadnu provjeru borbene spremnosti svoje vojske.

“Radit će se o aktivnostima sveobuhvatne prirode; postrojbe će se morati što prije prebaciti u određena područja, organizirati zaštitu i obranu te postaviti mostove preko rijeka Neman i Berezine” , navodi se u priopćenju.

Bit će organizirano kretanje vojne tehnike i ljudstva, a promet na pojedinim prometnicama bit će ograničen, navodi se u priopćenju. Bjelorusija je više puta nagovijestila da bi se mogla pridružiti ruskoj strani u ukrajinskom sukobu.

Međutim, vojni analitičari smatraju da se predsjednik Aleksandar Lukašenko vjerojatno neće odlučiti na ovaj korak, no sve se to još uvijek nervozno promatra u susjednim zemljama, ponajviše u ratom razorenoj Ukrajini, a odatle su stizali signali da se Bjelorusija sprema udare sa svog teritorija na ukrajinsku teritoriju.

U svojoj analizi situacije u Ukrajini, Institut za ratne studije (ISW) rekao je da Rusija sve više pokušava manipulirati svojim saveznikom, Bjelorusijom: “Ruski dužnosnici provode propagandu koja sugerira da bi se bjeloruske kopnene snage mogle pridružiti ruskoj invaziji na Ukrajinu.”

“Bjeloruski čelnici, uključujući predsjednika Aleksandra Lukašenka, često ne kontriraju tim informacijama. Cilj je zadržati ukrajinske snage na bjeloruskoj granici kako se ne bi preusmjerile na drugo područje bojišnice” , napisao je ISW.

Također su rekli: “Unatoč toj informacijskoj propagandi, jako je malo vjerojatno da će Bjelorusija u doglednoj budućnosti napasti Ukrajinu.”

“Dapače, ona ne bi mogla, s obzirom na svoju vojnu moć, dugoročno okupirati ukrajinsku vojsku. Ruski pritisak na Bjelorusiju radi pružanja podrške ofenzivi u Ukrajini dio je dugoročnih napora da se učvrsti daljnja kontrola nad Bjelorusijom. Već smo naveli da je Kremlj pojačao pritisak na bjeloruskog predsjednika Lukašenka da nakon prosvjeda 2020. i 2021. formalizira integraciju Bjelorusije u Savez”, navodi ISW.

Sjedinjene Američke Države poslale su Ukrajini prvu seriju energetske opreme vrijedne 13 milijuna dolara s ciljem jačanja energetske infrastrukture te zemlje koja je na sve većem udaru Rusije.

SAD do kraja tjedna namjerava poslati još dvije pošiljke takve pomoći, stoji u priopćenju, nakon što je prošlog mjeseca najavio da će Ukrajini poslati energetsku opremu u vrijednosti od 53 milijuna dolara.

Od listopada su ruski napadi popraćeni prekidima u ukrajinskoj mreži električne energije i grijanja. Kijev i ukrajinski saveznici vjeruju da je taktika Kremlja osmišljena kako bi naštetila ukrajinskim civilima, pa je posljednji ruski napad ostavio milijune Ukrajinaca bez struje i grijanja na niskim temperaturama.

Izvor: 7dnevno/PDN/FOTO: Guliver image

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.