ZELENSKIJ POSLAO NOVO UPOZORENJE: ‘Ne bude li Rusija zaustavljena sada, drugi će agresori početi nove ratove’! U Mariupolju velika bitka za tvornicu čelika Azov

19.03.2022. 19:40:00

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 25. dan. Posljednje informacije su da se Rusi ukopavaju oko Kijeva, u petak su objavili kako “stežu obruč” oko Mariupolja, izveden je i teški raketni napad na Mikolajiv. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je sinoć kako je razgovarao s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen te je rekao kako će za nekoliko mjeseci Europska komisija dati svoje mišljenje oko pristupanja Ukrajine Europskoj uniji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako ruski oligarsi iz sigurnosti “lijepih švicarskih gradova” pomažu voditi rat protiv njegove zemlje. Švicarsku je pozvao na zamrzavanje njihovih računa. Putem videolinka obratio se sudionicima antiratnog skupa u Bernu te zahvalio na potpori koju pružaju Ukrajini.

Neutralna Švicarska, koja nije članica Europske unije, u potpunosti je usvojila europske sankcije protiv ruskih državljana i tvrtki, uključujući odluku da im se zamrzne bogatstvo u švicarskim bankama.

Vlada nije objavila koliko je imovine time obuhvaćeno. Švicarske banke čuvaju do 213 milijardi američkih dolara ruske imovine, po procjenama švicarske financijske industrije.

Ukrajinsko predsjedništvo pozvalo je Kinu da se pridruži Zapadu i da “osudi rusko barbarstvo”, s obzirom na to da Peking do sada nikad nije službeno kritizirao ruski napad na Ukrajinu.

“Kina može biti važan dio globalnoga sigurnosnog sustava donese li ispravnu odluku, a to znači da podrži koaliciju civiliziranih zemalja i osudi rusko barbarstvo”, tvitao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjedništva i jedan od sudionika pregovora s Rusijom.

Američki dužnosnici potvrdili su za CNN da je Rusija prošlog tjedna protiv Ukrajine upotrijebila hipersonične projektile. Ovo je prva poznata upotreba takvih projektila u ratu. SAD je uspio u stvarnom vremenu pratiti lansiranje projektila, rekli su izvori za CNN. Namjera ovih lansiranja bilo je testiranje oružja, ali slanje poruke Zapadu o tome za što je Rusije sve sposobna, reklo je više izvora za CNN.

“Ne bude li Rusija zaustavljena sada, ne bude li Rusija kažnjena, drugi agresori u svijetu počet će nove ratove.  U različitim regijama svijeta. Na različitim kontinentima. Gdje god država sanja o osvajanju svojih susjeda”, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu poslijepodne na svom Facebooku.

Deset civila, među kojima je dvoje djece, ubijeno je u granatiranju u regijama Kijev i Lugansk u posljednja dva dana, navode dužnosnici, a prenosi BBC. Žena i dvoje djece pronađeni su mrtvi ispod ruševina kuće koja se srušila u granatiranju u gradu Rubizhne u Lugansku.

Stručnjak za obrambena pitanja i međunarodne odnose James Bosbotinis za BBC kaže da ruska uporaba hipersoničnih projektila predstavlja upozorenje Ukrajini i Zapadu da je Moskva u stanju dodatno eskalirati konflikt.

“Ukrajinska vojska se ne može obraniti od takvih projektila. Njihova brzina je veća od bilo kojeg ukrajinskog proturaketnog sustava, a lansirne su platforme izvan ukrajinskog dosega”, rekao je Bosbotinis koji smatra da su Rusi hipersoničnu raketu lansirali negdje s juga Ruske Federacije.

“Time što su gađali visoko vrijednu metu, odnosno podzemno vojno skladište, poslali su poruku da Rusija može dodatno eskalirati ovaj konflikt. To je također i upozorenje Zapadu da Rusija ima čime povećati ulog u ovom ratu kao i da bi hipersonično oružje mogla iskoristiti i u slučaju da u konflikt izravno budu upletene i treće zemlje. To je poruka da Rusija može pogoditi mete i u drugim dijelovima Europe”, smatra Bosbotinis.

Oko tvornice čelika Azov u Mariupolju izvješća dviju zaraćenih strana su proturječna.

Savjetnik ukrajinske vlade kazao je kasno u petak da je tvornica u ruskim rukama. No, jutros bojna Azov, koja se bori u Mariupolju, rekla je da je postrojenje ostalo u njihovim rukama.

“Neprijatelj nije stigao ovako daleko u grad. [Ukrajinska] mornarica, zajedno s bataljunom Azov, zajedno s policijom, nastavlja obranu grada i njegovih civila”, rekao je član bojne Vladislav Sobolevski za ukrajinsku televiziju.

“Danas je tvornica Azov Steel pod našom kontrolom”, dodao je i kazao da traju zračni napadi po cijelom gradu. Divovska čeličana nalazi se odmah istočno od centra grada.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Guliver AP Photo/Mykola Tymchenko

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.