Želi još strože mjere: ‘Ako ovo ne napravimo za 2 tjedna ćemo biti na početku’

27.01.2021. 18:40:00

‘Nama se stvar otima kontroli. Moramo pooštriti mjere inače ćemo za 14 dana opet biti tamo gdje smo bili. Zar ne možemo zabraniti putovanja’

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se, tijekom sastanka vodstva Kršćansko-demokratske unije (CDU), za mogućnost potpune zabrane putovanja u cilju smanjenja broja novozaraženih, javljaju u utorak njemački mediji.

„Nama se stvar otima kontroli. Moramo pooštriti mjere inače ćemo za 14 dana opet biti tamo gdje smo bili. Zar ne možemo zabraniti putovanja“, rekla je Angela Merkel tijekom video-konferencije s čelnim CDU političarima saveznih pokrajina, prenosi dnevnik „Bild“ pozivajući se na sudionike sastanka.

Ona je ukazala na to da je tijekom božićnih praznika dnevno 50.000 Nijemaca putovalo na Kanarske otoke i Maldive. „Trebali bismo zračni promet tako prorijediti da se više ne može nikuda“, rekla je Merkel prema iskazima sudionika sastanka te je istodobno spomenula i mogućnost zatvaranja granica, kao što je to bio slučaj na proljeće.

Pojava novog soja

Ona je na istom sastanku dovela u pitanja ublažavanje strogih mjera zatvaranja nakon sredine veljače. Kao razlog i dalje teškoj situaciji, unatoč padu broja novozaraženih, Merkel je navela pojavu novog mutirajućeg koronavirusa koji se širi mnogo većom brzinom.

Ako dođe do eventualnog popuštanja mjera nakon sredine veljače, Merkel je mišljenja da prvo treba otvoriti vrtiće i škole, nakon toga maloprodaju i tek na kraju gastronomiju.

U Njemačkoj su do sredine veljače na snazi oštre mjere zatvaranja koje uključuju zabranu rada gotovo cjelokupne maloprodaje, ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata.

Ravnomjerna raspodjela cjepiva

Merkel je danas pozvala na “ravnomjernu” raspodjelu cjepiva u svijetu u borbi s pandemijom covida-19 dok među zemljama raste konkurencija zbog smanjene ponude farmaceutskih laboratorija.

“Važno je imati ravnopravnu raspodjelu (…) u ovom trenutku slabe raspoloživosti cjepiva”, rekla je njemačka kancelarka na gospodarskom forumu u Davosu koji se ove godine održava virtualnim putem. “Sada sam još sigurnija nego prije (…) da moramo izabrati multilateralni put i da protekcionizam neće riješiti problem” pojedinačnog pristupa cjepivu, ocijenila je Merkel.

Merkel je dala izjavu dok je njezina vlada na meti javne kritike zbog spore kampanje cijepljenja u Njemačkoj kao posljedice smanjene isporuke doza i dok Europska unija planira ubuduće bolje kontrolirati izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju na druga područja i u druge zemlje.

Zemlje u razvoju strahuju pak da će se preko njihovih leđa prelomiti utrka koja se trenutačno vodi na međunarodnom planu jer su ih industrijski razvijene zemlje zanemarile u raspodjeli cjepiva za covid-19.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: Wikimedia Commons

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.