Želi nebodere u Donjem gradu? 'GUP je za interes pojedinaca'

07.02.2020. 07:58:00

Traži se povećanje dozvoljenog koeficijenta iskoristivosti na parcelama u donjem gradu s nadzemnog koeficijenta 3 na 4,5, To povećanje govori u smjeru izgradnje nebodera, kaže udruženje arhitekata

Rasprava o Generalnom urbanističkom planu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u četvrtak nije ni počela. Tehnički nije ni mogla početi jer je od svega nastao najobičniji cirkus nakon što je na vlastiti prijedlog izmjena GUP-a sam gradonačelnik Milan Bandić podnio šest amandmana, a njegova stranka Milan Bandić 365 čak 65 amandmana!

Nakon stanke na stanku rasprava se odgodila za ponedjeljak. Svi su amandmani izglasani, ali o svakom će na jednoj od sjednica morati ponovno glasati da li ih prihvaćaju ili ne u cjelokupni GUP.

Niti jedan plan, a pogotovo ne ovakav koji praktički mijenja sliku jednog dijela grada, nije izazvao toliko kontroverze od struke i javnosti kao Bandićev GUP.

Reagiralo je odmah i Društvo arhitekata Zagreba (DAZ), koje smatra da u obrazloženjima brojnih amandmana nije vidljiv niti jedan stručno utemeljen argument koji proizlazi iz analize i studije prostora ili potreba građana i grada te da ovakvo korištenje zastupničkih prava, obveza i ovlasti, kojima se mijenja značajna površina zaštitnih zelenih površina u stambene i mješovite, ukazuje na činjenicu da gradski zastupnici ne promatraju ili nemaju želju i volju za dugoročan razvoj grada, nego su vođeni partikularnim interesima pojedinaca.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Politički mišići ili javni interes i stručni plan

Zastupnici Skupštine Grada Zagreba danas 6.2.2020. godine, neposredno pred sjednicu Skupštine grada Zagreba, podnijeli su cijeli niz amandmana na Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a. Konačni broj predloženih amandmana je 91. Tako se nešto još nikada nije dogodilo prilikom izglasavanja ikojeg plana u Hrvatskoj, a samo po sebi govori i o (ne)kvaliteti prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a.

Ovakvo korištenje zastupničkih prava, obveza i ovlasti, kojima se mijenja značajna površina zaštitnih zelenih površina u stambene i mješovite, ukazuje na činjenicu da gradski zastupnici ne promatraju ili nemaju želju i volju za dugoročan razvoj grada, nego su vođeni partikularnim interesima pojedinaca, bez sagledavanja grada u cjelini. Amandmanskim izmjenama, gradski zastupnici isključuju participaciju javnosti iz bitnih odluka u planiranju grada što je kršenje jednog od temeljnih načela prostornog planiranja te u potpunosti ukidaju stručnost kao osnovu prostornog planiranja.

U obrazloženjima amandmana nije vidljiv niti jedan stručno utemeljen argument koji proizlazi iz analize i studije prostora ili potreba građana i grada.

Posebice je to vidljivo na primjeru predložene prenamjene dijela zelenog prostora desetljećima čuvanog za centralni park Novog Zagreba, uz zapadni dio Ulice Savezne Republike Njemačke, u mješovitu namjenu. Ovim prijedlogom, gradski zastupnici prekidaju još jedan, možda i najbitniji, urbanistički potez koji je Novom Zagrebu trebao i bio jedan od ključnih identiteta. Zapuštenost i neuređenost prostora ne može biti argument za betonizaciju i izgradnju.

Jednim od amandmana traži se i povećanje dozvoljenog koeficijenta iskoristivosti na parcelama u donjem gradu s nadzemnog koeficijenta 3 na 4,5, odnosno povećanje za 50%. To povećanje govori u smjeru izgradnje nebodera u donjogradskim prostorima za koje već danas osjećamo nemogućnost prihvata prometne infrastrukture, a jasna nova rješenja nisu predviđena.

DAZ, zajedno s ostalim strukovnim organizacijama radi na detaljnoj analizi svih amandmana te  priprema svoj sveukupni stav, ali prema prvim utiscima, jasno je kako se amandmanima drastično mijenja slika grada.

Prijedlogom ovih amandmana gradski zastupnici kao da su iznad već i ovako kontraverznog i neprihvatljivog GUP-a iscrtali jedan još noviji i neprihvatljiviji GUP.

Izvor: 24sata/ Foto:24sata

Izvorni autor: Marko Šnidarić, Ivan Pandžić

Autor: