Žena u centru najvećeg korupcijskog skandala u EU-u kućnom pritvoru

15.04.2023. 17:00:00

Eva Kaili, europarlamentarka iz Grčke koja je bila potpredsjednica Europskog parlamenta do nedugo nakon uhićenja u istrazi o korupciji, kaže da se neće vratiti u Grčku prije nego što bude oslobođena. "Ako ne uspijem uvjeriti belgijski pravosudni sustav u svoju nevinost, nikada se neću vratiti u domovinu", rekla je Kaili za atenski tjednik To Vima.

Kao posljednja pritvorena osumnjičenica u istrazi korupcije koja je potresla Europski parlament, Eva Kaili je jučer prebačena u kućni pritvor. Privedena je u prosincu s drugim bivšim i aktualnim zastupnicima pod optužbama za primanje mita od Katara i Maroka u zamjenu za utjecaj na Parlament. Također ih se tereti za pranje novca i članstvo u zločinačkoj organizaciji.

Katar i Maroko poriču bilo kakvu krivnju.

“Nisam izdala ljude koji su me izabrali”

“Nikada neću priznati da sam izdala ljude koji su me nagradili svojim glasom”, dodala je Kaili. Prvu noć provela je u kućnom pritvoru s kćeri u svom stanu u Bruxellesu, rekao je njezin odvjetnik Mikalis Dimitrakopulos za atenski Skai TV. “Ona se želi vratiti na sastanke Europskog parlamenta (nakon završetka pravnog postupka)”, poručio je Dimitrakopulos. Kaili će biti u kućnom pritvoru s elektroničkom narukvicom.

Ostala četiri glavna osumnjičenika u ovom slučaju premještena su proteklih mjeseci u kućni pritvor. Belgijska policija je u prosincu objavila da je zaplijenila blizu 1.5 milijuna eura u racijama povezanima s istragom korupcije, piše Index.

Izvor: n1/ Foto: AFP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.