ŽENE, MAJKE, RATNICE; Povodom Dana braniteljica RH-a

03.06.2021. 18:43:00

 

Iako o sudionicima Domovinskog rata često razmišljamo kao o hrvatskim braniteljima koji su direktno bili na bojištima i sudjelovali u procesu stvaranja Republike Hrvatske, sve žene u Domovinskom ratu možemo promatrati kao vitalni dio samog rata i kao indirektne sudionice.

 


Priču o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj nemoguće je ispričati bez ukazivanja na ulogu koju su tijekom tog razdoblja imale žene. Žene su u Oružanim snagama Republike Hrvatske aktivno sudjelovale u širokom spektru aktivnosti – izvidničkim postrojbama, vojnoj policiji, topništvu, inženjeriji, sanitetu, mornarici, zrakoplovstvu i brojnim drugim. No usprkos tome, uloga žena u ratu često minorizira. Navedenu percepciju braniteljica u društvu potrebno je nužno mijenjati.

 



Žene kao majke slale su svoje sinove i muževe u ratove, žene kao kćeri brinule su za svoju obitelj, žene kao ključan dio ratnih obitelji nastojale su održati tu obitelj na okupu te su probdjele nebrojene noći i dane u iščekivanju pozitivnih vijesti.



Ne zaboravimo i na žene koje su doista aktivno sudjelovale na bojišnicama te su zaboravile na bilo kakve rodne podjele.



Žena u Domovinskom ratu nije imala kuhaču, žena u Domovinskom ratu imala je čeličnu volju, inat, pozitivan duh i neizmjernu ljubav.

 

 



Žene kao braniteljice

 

Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 24.246 žena, odnosno 4,78 posto od ukupnog broja hrvatskih branitelja. Poginulo je njih 110, dok je 1.146 žena uslijed teških ozljeda danas trajni invalidi (Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske, 2019). U skladu s iznesenim podatkom, nisu zabilježene ni znatnije razlike u spolnoj strukturi hrvatskih branitelja prema županijama jer se udio žena u braniteljskoj populaciji kreće u rasponu od 2,1% do 8,2%. Najveći udio žena je u Ličko-senjskoj (8,2%), zatim Vukovarsko-srijemskoj (7,3%) i Zadarskoj županiji (6,6%).

 



 Povodom Dana hrvatskih braniteljica RH-a sjetimo se svih žena, aktivnih sudionica Domovinskog rata, čuvajmo uspomenu na njihovu hrabrost, “ludost” i žrtvu, koju su podnijele za Domovinu, prisjetimo se tih naših nadasve hrabrih prijateljica, ŽENA, MAJKI, RATNICA, koje su svoju mladost i ljubav poklonile NJOJ “Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj”.

 

Poštovane  hrvatske braniteljice,

Svima Vama od srca čestitamo Dan braniteljica RH-a.

 

Poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljicama neka je vječna slava i veliko HVALA!



 

 

 

Kako je krenulo 

Prije pet godine krenula je inicijativa braniteljica iz Slavonije te su se prvi put hrvatske braniteljice okupile 2016. godine u  Vinkovcima. Poziv je išao od jedne do druge i taj susret ostat će zabilježen u njihovim srcima i sjećanju.

Tada se rodila ideja da se odredi datum koji će biti Dan hrvatskih braniteljica i  da  susrete organiziraju svake godine u drugom gradu, da pokušaju doći do svih braniteljica bez obzira da li su u nekoj udruzi ili ne.

Braniteljice Vukovarsko srijemske županije  upriličile su 2017. godine i drugi susret braniteljica RH-a, a treći   susreti  održani su  2018. godine u Petrinji. 

Tijekom 2018.godine u Petrinji održane su tribine u kojima su sudjelovale braniteljice iz raznih krajeva Hrvatske:

  • Vinkovci – Ljiljana Poje – Osvrt na početke okupljanja i zajedništva braniteljica;
  • Glina – Katica Gašljević Tomić – Brojnost udruga proizišlih iz Domovinskog rata;
  • Zadar – Ivana Haberle – Današnja uloga žene u društvu s osvrtom na sve dosadašnje politike;
  • Zagreb – Zorica Gregurić – Hrvatske braniteljice u kulturnom i audiovizualnom prostoru RH;
  • Petrinja – Aleksandra Milković – Uloga novinara u Domovinskom ratu;
  • Karlovac – Sabina Protulipac – Zašto su žene braniteljice nevidljive.

Susret u Petrinji održani su  2. lipnja 2018. godine i tom prigodom u prigradskom naselju Mošćenica otvoren je prvi Trg braniteljica u Hrvatskoj.

Kroz redovita godišnja okupljanja braniteljice Republike Hrvatske nastavile su  promicati sljedeće ciljeve:

  • očuvati trajnu uspomenu na Domovinski rat,
  • promicati vrijednosti Domovinskog rata,
  • promicati istinu o Domovinskom ratu utemeljenu na činjenicama,
  • poticati zajedništvo braniteljske populacije,
  • ukazivati na ulogu žena i majki u Domovinskom ratu,
  • širiti istinu o braniteljicama danas – predstavljati ih kao žene koje i u miru, kao i u ratu, doprinose svojim zajednicama i domovini,
  • omogućiti dostojanstven život braniteljicama i braniteljima,
  • potaknuti medije da daju zasluženo mjesto braniteljicama u medijskom prostoru te društvu.

U okviru Susreta braniteljica Republike Hrvatske bila je  otvorena izložba ratnih fotografija „Žena – majka – ratnica“.

Autorica izložbe bila  je sada nažalost pokojna  Vera Jurčević, tada predsjednica Kluba žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak grada Petrinje, a postav je u zavičajnoj zbirki Gradac, a evo što je o njoj tada rekla  Ivana Andrijašević

„Izložba ratnih fotografija „Žena – majka – ratnica“ nastala je u potrazi za nepoznatom, ženskom pričom iz Domovinskog rata. Njome autorica izložbe, Vera Jurčević, i sama hrvatska braniteljica, daje glas nečujnim i u društvu nedovoljno priznatim hrvatskim braniteljicama. Naime, iako su se ove junakinje našeg doba rame uz rame borile s muškarcima, njihova uloga u Domovinskom ratu do danas je ostala gotovo nezapažena.

Ova je izložba ratnih fotografija po mnogo čemu zanimljiva. Prvenstveno, zamišljena je kao svojevrsna nedovršena izložba koja se obogaćuje novim fotografijama pri svakom njezinom postavu. Potaknute izložbom u svom mjestu ili gradu, braniteljice često same dostavljaju autorici izložbe nove fotografije te se na taj način metodom snježne grude obogaćuje izložba. Nadalje, autori fotografija izloženih u okviru ove izložbe najčešće nisu profesionalni fotografi ni novinari, već braniteljice i branitelji. Kao rezultat, kvaliteta tih fotografija možda nije najbolja, no kao takva ona bez filtera i uljepšavanja oslikava život u vremenu njihova nastanka – život u doba rata.

Njihove fotografije donose nam priče neznanih hrvatskih junakinja. Pokazuju nam njihove osmijehe u vremenu straha, višestruko zavrnute rukave prevelikih uniformi krojenih za muškarce, nezgrapne i nekoliko brojeva veće vojničke čizme ili neadekvatnu obuću na nogama onih koje nisu bile dovoljno sretne da dobiju svoj par prevelikih čizama. Tek ponekada, u trenucima umora i nesvjesnosti da je ispred njih fotoaparat, na licima im se ispisala zabrinutost – no ne za sebe, već za svoju djecu i obitelji.

Kroz fotografije koje je prikupljala tijekom godina iz privatnih albuma hrvatskih braniteljica i branitelja, autorica izložbe pretvorila je male ljudske priče u velike. Žene s ovih fotografija i njihove priče su vrijedne slušanja, gledanja i divljenja. Zato, zastanimo na trenutak odajmo im zasluženu počast. 

 

 U organizaciji UDVDR RH Podružnice Splitsko dalmatinske županije, 2019.  godine održani su četvrti   Susret braniteljica Republike Hrvatske, a koji su se   odvijali i  pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarovic, Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Splitsko dalmatinske županije, grada Splita i grada Solina.

Riječ je o događanju koji je imao za cilj potaknuti druženje braniteljica, te promovirati ulogu žene u Domovinskom ratu. Splitski  susreti braniteljica   okupio je oko 400 sudionica, a isti je  započeo    jutarnjim okupljanjem u Solinu   sa polaganjem vijenaca na spomen obilježjima iz Domovinskog rata /Solin i Lovrinac/.   Nastavak susreta odvijao se je u Domu hrvatske vojske “general Ivo Jelić” u Splitu, svečanim otvaranjem izložbe ratnih fotografija pod nazivom “Žena-majka-ratnica” koju je postavila Zavičajna zbirka Gradac, kao i izložbe koju je postavila udruga BLU iz Splita pod nazivom “Branitelji u ratu-umjetnici u miru”.

2020. i 2021. godine Susreti hrvatskih braniteljica nisu održavani zbog epidemije koronavirusom.   

Izvor: PDN/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.