Ženu kraj Slavonskog Broda za nogu ugrizla zmija, u bolnici je: 'Izgleda da se radi o riđovki'

25.05.2021. 13:45:00

Rekli su mi da je zmija velika, da ima šare i da je više crna, prema onome kako su je opisali pretpostavljam da se radi o riđovki. One ovih dana intenzivno izlaze iz zimskih skrovišta, kažu iz udruge Zmijolovci

Mladu ženu (32) u utorak u Brodskom Vinogorju kod Slavonskog Broda ugrizla je zmija za nogu. Nedugo nakon ugriza, ženi je počela otjecati noga, pa su je hitno prevezli u slavonskobrodsku bolnicu, gdje je dobila protuotrov i trenutno je pod liječničkim nadzorom.

S obzirom da nisu znali o kojoj se zmiji radi, osim da su na nozi vidljivi tragovi ugriza zmije sa dva zuba, pozvali su Darka Karamazana iz Udruge Zmijolovac.

- Rekli su mi da je zmija velika, da ima šare i da je više crna, prema onome kako su je opisali pretpostavljam da se radi o riđovki. One ovih dana intenzivno izlaze iz zimskih skrovišta, pa stoga treba biti oprezan prilikom radova oko okućnica. Potrebno je dobro pregledati prostor gdje bi se mogle skrivati zmije. U slučaju da ih primijetite nazovite Službu 112 i oni će obavijestiti nas i sve mjerodavne, posebno u slučaju ako dođe do ugriza - rekao je Karamazan, zmijolovac koji je u utorak bio u Pavlovcima kod Požege na intervenciji hvatanja zmije koja je ušla u obiteljsku kuću.

'Prvi simptomi bol i oticanje, može se javiti i nesvjestica' 

Prof. dr. Zoran Tadić s PMF-a u Zagrebu.objasnio je kako su otrovi naših zmija uglavnom hemotoksični, odnosno izravno razaraju tkiva i izazivaju poremećaje u krvnom optoku. 

- Prvi simptomi nakon ugriza su bol od uboda zuba i oticanje. Ono se ubrzano širi od mjesta ugriza te može zahvatiti čitavu ruku ili nogu. Kasnije dolaze krvni podljevi, nesvjestica, povraćanje, a ponekada i "žmarci" na mjestima udaljenim od ugriza. Ako se ubrzo nakon ugriza javi nesvjestica, ubrzan rad srca, oticanje usnica, područja oko očiju ili čak gušenje ugrizenog treba odmah prebaciti liječniku, po mogućnosti u najbližu bolnicu - objašnjava. 

Tadić je pojasnio i kako se brojni znanstvenici i liječnici slažu kako prava opasnost zmijskog otrova leži u njegovoj alergenosti te da alergijska reakcija može čovjeka usmrtiti brže nego sama toksičnost. 

- Statistički, oko 1/3 ugriza otrovnica su takozvani suhi ugrizi, to jest otrovnice ne ubrizgaju otrov. Znat ćete po oteklini. Ako do nje dođe ranu zamotajte u prvi zavoj i pravac doktor. Često se može pročitati da ranu treba zarezati i isisati. Potpuno krivo! - tvrdi Tadić i pojašnjava kako se zarezivanjem stanje može samo pogoršati. 

- Ranu možete eventualno podvezati kako biste spriječili širenje otrova u tijelo, ali ono mora biti izvedeno tako da ne ometa optok krvi, a sprječava, barem djelomično, kretanje otrova. Teško ga je dobro izvesti pa se ne preporučuje. Alkohol širi krvne žile i samo ubrzavanja širenje otrova. Ne pijte nikakav alkohol nakon zmijskog ugriza, čak ni za hrabrost! Što se tiče brzine reakcije na ugriz otrovnice, ključna riječ je "brzo". Čak i ugriz vrlo otrovne zmije, kakvih u Europi nema, može se preživjeti uz adekvatnu liječničku njegu s relativno malo posljedica - objašnjava Tadić. 

Izvor: 24sata/Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: Franjo Lepan/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.