Žestoke borbe u Donbasu

25.01.2023. 12:59:00

Područje Bahmuta poprište je najžešćih borbi u 11 mjeseci dugom ratu, pa njegova sudbina ima veliku simboličnu važnost i za Kijev i za Moskvu

Guverner okupirane ukrajinske regije Donjeck kojeg je postavila Rusija u srijedu tvrdi da paravojna skupina Wagner napreduje u gradu Bahmutu te da se borbe vode u četvrtima koje su ranije držali Ukrajinci, prenosi 24sata.

Reuters nije uspioneovisno potvrditi tvrdnju Denisa Pušilina o situaciji na bojnom polju.

„Jedinice, posebice Wagnerovea, napreduju u samom Artjomovsku“, prenosi ruska novinska agencija riječi guvernera, koristeći ruski naziv za taj grad.

"Borbe se već vode na periferiji i u četvrtima koje je donedavno držao neprijatelj", rekao je Pušilin.

Područje Bahmuta poprište je najžešćih borbi u 11 mjeseci dugom ratu, pa njegova sudbina ima veliku simboličnu važnost i za Kijev i za Moskvu, iako zapadni vojni analitičari ističu da taj grad, koji je prije imao oko 70 tisuća stanovnika, strateški nije značajan.

Rusija je ranije ovaj mjesec objavila osvajanje Soledara, smještenog sjeveroistočno od Bahmuta, te Kliščivke na jugu, u sklopu napretka skupine Wagner Jevgenija Prigožina.

Ruska novinska agencija RIA citirala je Pušilina koji tvrdi da je zauzimanje Soledara omogućilo blokiranje ukrajinskih opskrbnih lanaca i kontrolu nekih područja s kojih su ukrajinske snage pokretale osvetničke akcije.

Izvor: 24sata/Foto:Ilustracija/rat u Ukrajini/AFP

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.