Žinić napokon progovorio o stanu na Borovju: 'Tko je sad tamo u njemu? Ha, ne znam...'

20.01.2021. 16:17:00

Kako smo jučer ekskluzivno objavili, Žinić osim što živi besplatno u državnoj kući koristi i prostrani državni stan u Zagrebu. Netko je na portafonu zalijepio drugo prezime preko Žinić

Bili smo ispred kuće Ive Žinića u Glini, HDZ-ovog župana Sisačko-moslavačke županije. Kako smo jučer ekskluzivno objavili, Žinić osim što živi besplatno u državnoj kući, što je država obitelji Žinić obnovila obiteljsko imanje u Marinbrodu i što je supruga naslijedila i obiteljsku kuću u Glini, koristi i prostrani državni stan u Zagrebu u Ulici Bože i Nikole Bionde.

Pogledajte video: Pričali smo sa županom

Time 0:28 / 6:01
Učitan: 16.87%
Video: 24sata Video

Cijeli transkript razgovora sa Ivom Žinićem

24sata: Gospodine Žiniću, kako komentirate naše sinoćnje otkriće da još koristite stan na zagrebačkom Borovju od 1994. godine.

Žinić: Evo prije svega reći ću da sam ja hrvatski dragovoljac, časnik hrvatske vojske, bojnik, koji je oslobađao ovaj kraj, ovu Glinu i došao ovdje, dakle na Banovinu. U niti jednu nekretninu, ne ovu koju vi govorite nego i ovu kuću u kojoj sada živimo, a i u stanu, nisam ušao nelegalno. Dakle, sve ove nekretnine dobio sam na korištenje i uredno, dakle, za sve posjedujem određenu dokumentaciju i dakle nisu istine sve ovo što je izrečeno. 

24sata: Što nisu istine?

Žinić: Znači ovo što se navodi da nisam plaćao najam, da sam koristio sukladno, odnosno protuzakonito itd. Reći ću vam da sve ove laži, podmetanja, a evo i ovaj medijski linč...

24sata: Koji medijski linč i koje laži i podmetanja?

Žinić: Pa evo, ovo sve što se navodi, dakle, u medijima su određene konstrukcije. Isto kao što je bilo u obnovi obiteljskih kuća.

24sata: Ne zanima nas obnova obiteljskih kuća, recite nam što su konkretno konstrukcije.

Žinić: Pa evo svi ovi natpisi da ja nelegalno koristim ove objekte, da ne plaćam najam... Da sam to koristio suprotno određenim zakonima.

24sata: Jeste li plaćali najam od 2008. za ovu kuću?

Žinić: Ja sam sve plaćao, plaćam režije, plaćam najam onako kako je propisano, ne za mene, nego kako je propisano...

24sata: Jeste li plaćali najam za ovu kuću od 2008.?

Žinić: Rekao sam, kao i za sve ostale, plaćao sam sve ono što je trebalo plaćati.

24sata: Posljednji put, jeste li plaćali najam za ovu kuću od 2008.?

Žinić: Sve sam plaćao što je potrebno. Dakle i najam i režije i dan danas plaćam sve što je potrebno. Dakle, ništa nisam radio  protuzakonito. A evo, sve ove laži i konstrukcije koje se navode, dakle ovo je određeni medijski linč. Ponavljam, dakle, kao što je u obnovi obiteljski kuća se pokušalo optužiti mene kao inženjera da sam ja odgovoram za određenu... Sad se pokazuje istina, nadam se da će i ovdje biti pokazana istina.

24sata: Zašto vas Ministarstvo hrvatskih branitelja pokušava iseliti iz stana još od 2013. godine?

Žinić: Ne pokušavaju me iseliti, to su isto... Postoje određene dokumentacije tako da...

24sata: Dobili smo službeni odgovor ministarstva koji nam kažu da vas pokušavaju iseliti i da su bili na sudu.

Žinić: Ako je, ovaj, ovo najvažnije pitanje, za mene nije sigurno, i želim na neki način i sebe i svoju obitelj osloboditi ovakvih nekakvih laži i optužbi i želim se posvetiti upravo onom najvažnijem pitanju ovdje, a to je rješavanje posljedica potresa i zbrinjavanje ljudi. A ako se dokaže bilo što da sam ja radio nezakonito po pitanju bilo koje nekretnine ili u mojim postupcima, evo neću se kandidirati za župana na sljedećim izborima.

24sata: Rekli ste da niste tražili ništa što vam ne pripada i da ste sirotinja kao i svi ostali. Stojite li i dalje pri vašoj izjavi?

Žinić: Gledajte, rekao sam sve. I zato kažem, u vašim novinama i ostalima gdje piše da posjedujem četiri nekretnine, to je laž.

24sata: Država posjeduje dvije nekretnine, ovu i onaj stan u Borovju koji vi koristite. A vi posjedujete još u Marinbrodu, gdje ste suvlasnik u imanju i vaša supruga u Glini u Teslinoj ulici ima kuću.

Žinić: Rekao sam sve. Dakle...

24sata: Niste rekli ništa, gospodine Žiniću.

Žinić: Rekao sam sve. Vi sada mene optužujete, iznosite određene stvari, konstrukcije, vaše zaključke. 

24sata: Ne, ja tražim odgovore.

Žinić: Ja sam rekao sve što se tiče ovoga. Ušao sam u kuću 1995. godine legalno, nisam nikoga istjerao niti sam nikoga istjerao.

24sata: Smatrate li da je opravdano koristiti ovu kuću i paralelno koristiti stan na zagrebačkom Borovju?

Žinić: Ne koristim ništa paralelno.

24sata: Jeste li koristili od 1994. stan na Borovju?

Žinić: Do određenog vremena.

24sata: Kojeg vremena?

Žinić: Pa to je, postoji dokumentacija.

24sata: Možete li reći do kojeg vremena?

Žinić: Rekao sam sve. Mogu odgovarati samo za pitanja koja su vezana za rješavanje ovih problema. Svakako bih molio da u vašim izjavama ne iznosite određene konstrukcije.

24sata: Prenijet ćemo točno što se vi rekli. Zašto ste se žalili na odluku Općinskog suda da morate iseliti iz onog stana na zagrebačkom Borovju?

Žinić: To sam vam rekao i odgovorio.

24sata: Niste nam rekli, imamo tu kameru i sve snimljeno.

Žinić: Ukoliko smatrate da je bilo što... Ponavljam po deseti put, dakle potpuno legalno i propisno sam ušao u ove nekretnine i koristio. O tome posjedujem dokumentaciju. Ako sam bilo što nezakonito i nelegalno napravio, spreman sam odgovarati.

24sata: Hoćete li iseliti iz stana u Borovju?

Žinić: Rekao sam sve. 

24sata: Tko je sada u tom stanu? Tko ga koristi?

Žinić: Molim? Ne znam.

24sata: Tko je nalijepio naljepnicu Cestarić preko prezimena Žinić?

Žinić: Ne znam.

24sata: Ne znate tko koristi stan koji vi koristite?

Žinić: Hvala vam lijepa.

24sata: Samo još jedno pitanje, gospodine Žiniću, je li vas sram?

Žinić: Je li vas sram što iznosite laži?

24sata: Apsolutno nije jer nismo iznijeli niti jednu laž. Niste mi odgovorili, je li vas sram? Koristite dvije državne nekretnine, a imate vlastitu, je li vas sram?

Nismo dobili odgovor.

Izvor: 24sata-hr/Foto:24sata.hr

Izvorni autor: Denis Mahmutović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.