“ŽIVIMO U DIKTATURI STOŽERA”: Evo što u izdvojenom mišljenju kaže sudac Abramović!

17.02.2021. 11:14:00

Ustavni sud je 3. veljače, već ustaljenim omjerom 10 – 3, odbio još jedan paket zahtjeva za pokretanje postupka ocjene ustavnosti dijelova Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a sada su poznata i izdvojena mišljenja troje ustavnih sudaca, Andreja Abramovića te zajedničko Lovorke Kušan i Gorana Selanca. Abramović razdoblje u kojem živimo, aludirajući na Nacionalni stožer civilne zaštite, naziva »diktatura jednog neustavnog tijela na neustavan način, bez propisane kontrole parlamenta, i bez jasnih rokova u kojima bismo se mogli nadati povratku u normalu«.

Mnoge mjere ograničenja on smatra nepotrebnima, neefikasnima ili zakašnjelima, tako da ih se onda ne može braniti argumentom da ih je predložila – struka. Javne izjave stručnjaka, ističe Abramović, jako su varirale i mijenjale se u proteklih godinu dana. »Svaka je bolest opasnost za zdravlje i život. Ali, nije baš svaka mjera dozvoljena niti potrebna, a kamoli nužna, da bi se spriječila ta opasnost. Ne opravdava cilj baš svako sredstvo, niti je svako sredstvo efikasno u ostvarenju nekog cilja.

Ako, npr., ustanovimo eventualnu korelaciju između sporta i širenja zarazne bolesti, onda samo postojanje, odnosno snaga korelacije ovise o sportu. Nije isto, u kontekstu zarazne bolesti, radi li se o pojedinačnom ili ekipnom sportu, kontaktnom ili beskontaktnom sportu, sportu na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Imali smo cijelo ljeto i jesen 2020. da iznijansiramo mjere na način da ih možemo stupnjevati, da ih individualiziramo prema mogućnostima poduzetnika rizičnih aktivnosti, ali nismo učinili ništa. Najlakše je zatvoriti sve kafiće i zabraniti sve sportove, ali zaključiti da je baš sve to, uz sve očite razlike među kafićima i sportovima, nužno da se sačuvaju životi, e to logički nije moguće«, upozorava u svom izdvojenom mišljenju član Ustavnog suda Abramović.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ Tomislav PAVLEK /ds

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor: