Život u okupiranom Drnišu

15.02.2021. 15:41:00

Kako je izgledao život u okupiranim krajevima Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata zorno svjedoče dokumenti neprijateljske provenijencije. Jedan od njih, pronađen u Kninu nakon oslobodilačke operacije „Oluja“, nastao je na današnji dan 1995. godine. U izvješću, Općinskog povjereništva za izbjeglice Drniš, nalaze se podaci o materijalnom stanju izbjeglica, zdravstvenoj zaštiti, oživljavanju proizvodnje, nedostatku vode te podjeli odjeće i obuće.

Dokument se sastoji od 15 točaka, a mi izdvajamo sedam u današnjim Domoljubnim minutama: 

Što se tiče zdravstvene zaštite izbjeglica bilo je dosta problema. Naime opština Drniš nema doktora. Dolazi jednom sedmično iz Knina. U domu zravlja Drniš postoji samo jedno sanitetsko vozilo. Gorivo koje to vozilo dobija od strane UNHCR-a je nedovoljno, zbog toga što vozilo ide po nekoliko puta u Knin, a obilazi i okolna sela. Bili smo primorani intervenirati par puta iz kontigenta kojeg smo dobili za program ogrijeva. To smo učinili uz dogovor sa predsjednikom SO Drniš i sa Izvršnim savjetom opštine Drniš.

Na području opštine Drniš do sada nije bilo većih problema za smještaj izbjeglica zbog broja napuštenih kuća i stanova. Do sada smo dodjelili 230 stanova i kuća. Ostali su smješteni kod rodbine. Sada se je situacija počela mjenjati. Postoji veliki broj i stanova i kuća kojima su potrebne sitne adaptacije. Dobili smo obavijest da je Komesarijat za izbjeglice voljan da učestvuje u realizaciji projekta, adaptacija i sanacija stambenih objekata narušenih uslijed ratnih dejstava.

Na području opštine Drniš radi Osnovna škola i tu imamo problema za djecu izbjeglica zbog nedostatka autobusa i goriva. Posebni problem su srednjoškolci koji putuju u Knin. Program predškolskog odgoja uopšte nije realiziran.

U ovom času sigurno jedan od najvećih problema je veoma loša snabdjevenost sa vodom. Grad Drniš ima vodu jednom sedmično a veći dio sela nema nikako. Ove probleme nastojimo rješiti dovođenjem vode iz jezera Manojlovac. Radovi su već počeli. Nadamo se da će Komesarijat pružiti pomoć u realizaciji ovog posla.

Organizirali smo također i podjelu udžbenika za OŠ “Spiridon Aleksijević”. Podjeljena su 33 kompleta knjiga. Izvršili smo i distribuciju kemiskih olovaka i slikovnica djeda mraza koje smo dobili iz Beograda.

Također smo organizirali podjelu obuće. Isto se je dijelilo u prostorijama Crvenog krsta. Sva izbjegla lica bila su obavještena preko plakata koji su bili zaljepljeni na svim javnim mjestima. Jakne, čarape i majice smo organizirano dijelili, dok ostalu robu nismo.

Povjereništvo ima problema u radu i zbog nedostatka kancelarijskog pribora, a cijelu zimu smo proveli u prostoriji koja se ne grije, stoji na kraju izvješća.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić

Autor: