Životna priča velikog iznenađenja na popisu Zlatka Dalića! ‘Zašto Hrvatska? Tako moje srce kuca"

22.09.2021. 15:26:00

‘To je dečko kojeg smo upoznali i čuli za njega još dok je Niko Kovač bio trener Bayerna...‘


Josip Stanišić 
na putu je da postane nova hrvatska nogometna zvijezda. Zlatko Dalić pozvao ga je za listopadske utakmice s Ciprom i Slovačkom, a kako je Stanišić i desni bek, i stoper, ali i zadnji vezni, što mu je bila originalna pozicija na kojoj je “tesao“ igračko znanje, Vatreni su dobili “multipraktika” za set zadataka. U Bayernu jednako dobro djeluje u formaciji s četvoricom u obrani i s trojicom. Izbornik ga danas vidi kao desnog beka, a budući da je Josip Juranović igrao sve tri rujanske utakmice jer drugu opciju za tu ulogu nema, osim stopera Uremovića, Stanišić bi mogao debitirati za hrvatsku A vrstu već sljedeći mjesec…

- To je dečko kojeg smo upoznali i čuli za njega još dok je Niko Kovač bio trener Bayerna. Vodio ga je tada na pripreme te je odigrao nekoliko prijateljskih utakmica. Doduše, kao stoper. Kasnije je redovno igrao za drugu momčad Bayern u Regionalnoj ligi. Dolaskom Juliana Nagelsmanna za trenera ponovno je dobio šansu ići na pripreme s prvom momčadi i uspio se nametnuti. Ozljedom Pavarda dobio je priliku odigrati na početku sezone na desnom beku i kritike su odlične - kazao nam je Ivica Olić, pomoćnik izbornika Dalića.

Olić je istaknuo:

- Najvažnije je da je trener Nagelsmann s njim jako zadovoljan. Radi se o igraču koji može odigrati nekoliko uloga - beka, stopera i zadnjeg veznog. Za hrvatsku reprezentaciju je sjajna vijest što smo dobili igrača na desnom bočnom, poziciji koja nam je jako tanka. Igrama za Bayern zaslužio je biti dio naše ekipe.

image
 MARCEL ENGELBRECHT/AFP/PROFIMEDIA Marcel Engelbrecht/Afp/Profimedia

Mediji su “poludjeli“ za novim licem Bayerna, i tamošnji i hrvatski. Svojedobno se u eteru pojavila tvrdnja da je odbio Vatrene i odabrao Njemačku, što sad treba razjasniti. Počeo je u 1860 Münchenu, nastavio u omanjem Fürstenfeldbrucku, da bi ga 2017. pozvao Bayern. Još kao 15-godišnjaka hrvatski “direktor-volonter za dijasporu“ Danijel Lučić okupio je 14 i 15-godišnjake koji su “naše gore list“ u Ludwigshafenu. Dogovorio je da odmjere snage s hrvatskom reprezentacijom istog uzrasta. Izbornik Milivoj Bračun zapazio je Marca Pašalića, danas igrača Borussije Dortmund, ne i Stanišića koji je tek bio izašao iz ozljede i nije se istaknuo. To se dogodilo 13. i 14. veljače 2016. Potom ga više od dvije godine nitko iz HNS-a nije kontaktirao. Ušavši u U-19 ekipu Bayerna trener mu je kazao:

- Josipe, ti si jedini igrač koji nemaš menadžera. Odaberi jednog.

I ponudio mu je više imena, među njima i - Dietera Hoenessa. Zvučno ime, nekadašnjeg njemačkog reprezentativca, glavnog menadžera Stuttgarta i Herthe, te brata tadašnjeg predsjednika Bayerna Ulija Hoenessa. U proljeće 2018. godine Hoeness, koji ga je preuzeo, servirao mu je - njemačku reprezentaciju. Njegovi će roditelji danas kazati da je pristao zato što je to bila jedina pozivnica toga časa, ali i stoga što je znao da ima vremena za konačnu odluku jer igre u mlađim uzrastima ne obvezuju, ostavljaju šansu za promjenu reprezentacije.

U ljeto 2018. uz televizor je zajedno s obitelji navijao za Vatrene koji su došli do finala u Rusiji, a Niko Kovač ga je potom poveo na pripreme seniorske momčadi. Debitirao je u Klagenfurtu s PSG-om u pobjedi 3:1, te je bio kasnije na američkoj turneji.

U Sportskim novostima tada smo pisali da Stanišić diše hrvatski, ali HNS mora hitno reagirati jer već se obećao Njemačkoj. I HNS je doista ekspresno povukao poteze. Danijel Lučić kontaktirao je roditelje, a tajnik za mlađe uzraste Josip Tomaško poslao mu je poziv za U-19 reprezentaciju izbornika Roberta Jarnija. Prvi 30. srpnja 2018. za utakmicu s Italijom 14. kolovoza, a potom i krajem kolovoza novi za tri susreta u rujnu s Indijom, Francuskom i Slovenijom. Zahvalio se na oba s obrazloženjem da je dao riječ Nijemcima, te će zasad ostati u njihovom programu. U proljeće se nije pojavio na okupljanju Elfa zbog škole, ali u studenom 2018. otišao je s njima na turnir u Katar.

- Odi s ekipom, dva tjedna na suncu, s najboljim mladim igračima Njemačke, ne mogu ti štetiti. Hrvatska te ionako duže vremena nije zvala - tumačio mu je Hoeness, a prenose ljudi iz igračeva okruženja.

Odjenuo je dres Elfa i odigrao u Kataru dvije utakmice s Nizozemskom i Armenijom. Tada je lansirana priča da je izabrao Elf, ali u njegovoj glavi nije bilo mira. No, za Njemačku više nije igrao i pao je u sjenu. Do ove godine.

U Bundesligi je debitirao 10. travnja 2021. u utakmici s Unionom Berlinom kao lijevi bek. Potom je 1. srpnja potpisao profesionalni ugovor na dvije sezone, impresionirao Juliana Nagelsmanna i u dva i pol mjeseca ima već sedam službenih nastupa za Bayern, od toga četiri u početnoj postavi. Po SofaScoreu prosječna ocjena u pet prvenstvenih utakmica mu je 6,66.

Vidjevši da je Stanišić postao prvotimac bavarskog giganta, Tomaško je u srpnju nazvao Lučića i rekao mu:

- Ajmo probati još jednom.

Lučić je otipkao broj oca Damira Stanišića i pitao:

- Želite li da vaš sin igra za Hrvatsku?

Ovaj je put odgovor bio kao iz puške:

- Odmah!

U to se tada kao novi tehnički direktor uključio Stipe Pletikosa. U dogovoru s izbornikom Igorom Bišćanom, Tomaško mu je pozivnicu u U-21 vrstu poslao već 5. kolovoza, iako su ostalim igračima išle tek krajem toga mjeseca. Premda sada ponovno dobiva upite u Njemačkoj zašto je izabrao Hrvatsku, dovoljno je bilo vremena da razmisli i odluči. Reći će: “Tako moje srce kuca!”. Činjenica je i da Nijemcima u jednom razdoblju nije bio u prvom planu, ali - tko im je kriv.

I BOLJE JE DA SE PREKINU DVOJBE ČIJI ĆE DRES REPREZENTACIJE NOSITI...

Nikola Jurčević, hrvatski stručnjak koji pomno prati Bundesligu, kazao nam je:

  • Logičan je potez da se Stanišića pozove u reprezentaciju iako nije odigrao puno utakmica za Bayern. Mlad je, a igra u velikom klubu… I bolje je da se prekinu dvojbe čiji će dres nositi. Naravno da još nije gotov igrač, ima puno prostora za napredak. Izdanak je Bayernove škole, posjeduje sve karakteristike kvalitetnog desnog beka, sa staturom, visinom, školovan je i pravovremen u postavljanju, on je igrač budućnosti…Čim netko igra u prvoj momčadi Bayerna, to je dovoljna legitimacija. Čitao sam ocjene trenera koji su ga vodili da je u taktičkom smislu jako uravnotežen, to je veliki plus za mladog igrača, pogotovo što je tako naglo upao u sastav.

KAKVU DJED SAD SPREMA VESELICU?

Josip Stanišić je 186 cm visoki 21-godišnjak rođen u Münchenu. Otac Damir još je početkom devedesetih s obitelji došao u Bavarsku iz slavonskog sela Malino kraj Oriovca, pa se, na ljutnju oca, bacio - na nogomet! Igrajući za omanji tamošnji klub “snimili“ su ga skauti Bayerna i sa 17 godina našao se u svlačionici s Bastianom Schweinsteigerom i društvom. Međutim, već na prvom treningu shvatio je da nije za te stvari. Nakon desetak minuta padao je s nogu, nenaviknut na žestok ritam.

- Sine, primi se posla, a ne gluposti. Po što smo došli u Njemačku, ganjati loptu ili zaraditi za život? - korio ga je otac, pa se Damir 1998. zaposlio u tvornici BMW-a, gdje i danas radi. Iz braka sa Sandrom, “susjedom“ iz Oriovca 2. travnja 2000. dobio je sina Josipa, a ima i 13-godišnju kćer Leoni.

Djed se u međuvremenu vratio u Malino i već je pripremio feštu za unukov debi među Vatrenima koji se trebao dogoditi za U-21 vrstu u rujnu. No, tada je nespretnim udarcem po lopti nabio prst na nozi, koji je bolio i pomodrio, pa je morao otkazati nastup. Kakvu djed sad sprema veselicu? Pogotovo što je druga utakmica u Osijeku…

JULIAN NAGELSMANN: JOSIP IMA NAJBOLJE MOGUĆE TJELESNE PREDISPOZICIJE

Dešnjak, koji u klubu nosi broj 44, spretan i ofenzivno konkretan, dugo je igrao “šesticu“, pa kad ga je Nagelsmann na utakmici s Borussijom (M) stavio na tu poziciju, mnogi su komentirali: “Kao da to radi svaki dan“. No, na desnom beku se otvorilo mjesto zbog ozljede Francuza Pavarda i tu je dobio najveću minutažu. Koliko ga forsira, vidi se po činjenicu da ga je i nakon povratka Pavarda redovno ubacivao u ekipu. Bilo u drugom dijelu, bilo od starta kao s Bochumom proteklog petka u pobjedi 7:0. Zaigrao je i kontra Barcelone na Camp Nou.

Jochen Sauer, trener koji ga je vodio u mlađim uzvrstima, rekao je:
- Ima konstantu u igri, a što je povezano sa stabilnošću u glavi. Zna koristiti svoje najjače strane, igra samo ono što zna i može. To mu pomaže da je fokusiran i da nije nervozan. Uvijek se u njega možete pouzdati. Nemam nikakve dvojbe da se na visokom profesionalnom nivou može dugoročno održati.

Julian Nagelsmann, trener Bayerna je konstatirao:

- Iako je mlad puno komunicira na terenu i stalno napreduje. Zaslužio je igrati. Ima najbolje moguće tjelesne predispozicije. Stanišić je igrač u kojeg se možeš pouzdati.
To baš trebamo među Vatrenima!

Izvor: sportske.hr/Foto: Profimedia

Izvorni autor: Dražen Antolić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.