Zlata Đurđević: Ne treba informirati premijera o istragama protiv ministara

04.03.2022. 14:30:00

Profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala situaciju u DORH-u i posljednja uhićenja.

Na pitanje o odugovlačenju Vlade da se dozvoli progon za ministra Josipa Aladrovića, profesorica Zlata Đurđević je rekla:

“To je suprotno dosadašnjoj praksi i onime što je propisano zakonom i Ustavom. Ustav predviđa da odlučivanje o imunitetu bude brzo. Ako Sabor nije u zasjedanju, onda postoji mandatno povjerenstvo koje može odlučiti o imunitetu.

Vlada ne dobiva spis predmeta, ona nije ovlaštena niti ima znanja za procjenjivanje spisa predmeta s dokazima. Oni dobivaju optužnicu, u ovom slučaju budući da se radi o kaznenom djelu do pet godina, DORH je vjerojato dostavio optužnicu vladi. Ovo nije postupak s istragom jer istraga se ne provodi za kaznena djela do pet godina, inače se trebalo tražiti skidanje imuniteta na početku istrage.”

Na komentar ustavne stručnjakinje Sanje Barić da se Vlada može usprotiviti skidanju imuniteta ako bi DORH bio zlonamrjeran, objasnila je: “Uz dužno poštovanje prema prof. Barić, radi se o nepoznavanju kaznenog postupka. Zahtjev državnog tijela ne može biti zlonamjeran, zahtjevi DORH-a se uvijek odobravaju, to je praksa. Ne odobravaju se zahtjevi za skidanje imuniteta privatnih osoba. Nema dvojbe kakva bi trebala biti odluka Vlade. Više je razloga zašto je tako nužno, imamo ministra na poziciji vlasti i postoji mogućnost zloupotrebe imuniteta.”

“Vlada ne može zauzeti stav da je DORH zlonamjeran. Postoji optužnica koja se podiže s većim stupnjem vjerojatnosti od opravdane sumnje i sad je veća vjerojatnost za osuđujuću presudu. O osnovanosti optužnice odlučuje sud i tek tad počinje kazneni postupak. Ako sud to ne učini, postupak ne ide dalje”, dodala je.

Đurđević pojašnjava da ministri u drugim zemljama uglavnom nemaju pravo na imunitet jer direktno drže svu vlast u svojim rukama: “Ustav ne predviđa imunitet ministara jer oni pripadaju izvršnoj vlasti, a imunitet ima parlamentarna vlast. Vlada nema imunitet jer ima svu vlast u svojim rukama i postoji najveća mogućnost zlouporabe. U brojnim državama oni nemaju imunitet nikakav. 2018. donesena je odluka o imunitetu ministrima za pokretanje postupka, ne za oduzimanje slobode, i za djela do pet godina. U većini zemalja samo zakonski zastupnici u saboru imaju imunitet, ministri u pravilu nemaju, a ako imaju, on je ograničen. Curenje informacija iz DORH-a ne bi bilo da je tajan postupak, a postupak nije tajan. Kad su teške mjere oduzimanja slodode, pogotovo ministra, nema tajnosti, to je par excellence od javnog inetersa. Naravno da javnost mora znati da je ministar uhićen i zašto, time se štiti i Vlada i pravni poredak.”

Na pitanje je li uhićenje u subotu ujutro previše Đurđević kaže: “Sa stručnog stajališta nitko ne može propitivati kako će DORH poduzimati radnje, bitno da je u okviru zakona i moraju postupati jednako prema svima. Biste li vi htjeli da vas uhite u subotu ili danas na radnom mjestu? Meni se čini da nitko ne bi želio biti uhićen pred drugim osobama, a da je ta subota ujutro baš obazriv trenutak.”

“Pokazalo se da DORH radi samostalno i kad se radi o najvećim državnim dužnosnicima, to je pozitivan pomak”, istaknula je i dodala da smatra da premijera ne treba informirati o budućim uhićenjima i istragama:

“Mislim da nikad ne treba informirati premijera. Tijela moraju biti samostalna.”

Izvor: n1/ Foto: n1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.