Zlata Đurđević otkrila dvije zabrinjavajuće stvari u smjeni Vanje Marušić

09.05.2023. 20:15:00

Predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević u Dnevniku N1 televizije komentirala je današnju sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe na kojoj je sudjelovala glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek. Podsjetimo, oporba je zatražila sazivanje ove sjednice jer smatra da pravi razlog odlaska bivše ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić s te pozicije nije prometna nesreće njezina vozača koja se dogodila prije godinu dana, nego da se iza toga krije politički pritisak iz Banskih dvora.

Đurđević navodi da nam ništa nije jasnije o odlasku Vanje Marušić nakon današnje sjednice.

“Nismo uspjeli dobiti odgovore. Jasno je da je glavna državna odvjetnica rekla da je ona tražila njenu ostavku, dakle riječ je o smjeni. Razlozi koji su navedeni za smjenu nisu sukladni propisima tako da postoji sumnja, ako ne u politički utjecaj, onda u arbitrarnost”, istaknula je Đurđević.

Osvrnula se i na spornu prometnu nesreću. “Svi su znali da je vozač ravnateljice USKOK-a doživio nesreću, da je auto oštećen. Redovno su dalje išle procedure, vodio se prekršajni postupak, jednostavno je nemoguće da nisu bili upućeni i DORH i ministarstvo pravosuđa.”

Što se tiče službenog vozača, Đurđević navodi da je ravnateljica USKOK-a nadležna odlučivati o o pokretnju stegovnog postupka.

Zašto Marušić nije došla na sjednicu?

Vanja Marušić danas nije sudjelovala na sjednici Odbora za pravosuđe, a Đurđević je objasnila da razlog leži u tome što dužnosnici u okviru DORH-a imaju zabranu, prema zakonu i etičkom kodeksu, iznositi određene informacije javno.

“Izričita je zabrana iznošenja u javnosti bilo kakvih informacija koje bi dovele u pitanje ugled, nepristranost, rad, pravednost postupanja državnog odvjetništva. Iz tog aspekta je potpupno jasno da nije mogla doći ako je htjela zadržati svoje radno mjesto”, kazala je.

Đurđević dodaje da stoga Marušić nije mogla danas doći na ispitivanje jer je “posve jasno da se radilo o smjeni koja nije bila utemeljena na propisima”. Ona je navela i dvije zabrinjavajuće stvari u ovom slučaju.

“Zabrinjavajuće je da može doći do smjene takve osobe iz nekih arbitrarnih ili možda političkih razloga”, kazala je.

“Prema zakonu o USKOK-u, ministar pravosuđa daje suglasnost za ostavku. On je dao suglasnost bez propitkivanja tako da je to možda isto zabrinjavajuće, da se tako brzo složio s ostavkom bez da je ispitao jesu li te sve informacije istinite”, istaknula je Đurđević.

“Glavna državna odvjetnica je faktički postavljena od strane vlade, ne možete biti glavna državna odvjetnica a da se premijer ne složi s time. Ravnateljica USKOK-a je postavljena od strane glavne državne odvjetnice, ona je njezin izbor”, dodala je.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.