ZLATKO DALIĆ OTVORENO KOMENTIRAO IZVANREDNU ODLUKU O ODGODI EURA Hrvatski izbornik upitan hoće li voditi Vatrene sljedećeg ljeta

17.03.2020. 18:45:00

Zlatko Dalić ističe da ovo nije vrijeme za nogomet, ali ne krije koliko mu je žao što u lipnju i srpnju neće biti Europskog prvenstva.

- Cijela Europa okupirana je koronavirusom, tako i nogometaši, kao i svi sportaši, i mislim da je odluka ispravna i jedina moguća. Tko bi sad razmišljao i razgovarao o nogometu, tko bi se pripremao za utakmice kad je u pitanje dovedeno zdravlje ljudi, a ono je najvažnije. Sigurno da ovakav rasplet remeti puno toga kod svih nas. Izbornika, igrača, saveza… međutim, moramo to ispoštovati. Nije bilo do nas, nije ovisilo o nama. UEFA je napravila ono što je logično i normalno - kazao nam je hrvatski izbornik.

S velikom ambicijama gledali smo prema Euru, Vatreni su kao svjetski doprvak najavljivali pohod na novi značajan rezultat. Što nogometno za Hrvatsku znači što će se igrati sljedeće godine? Je li nam to minus ili plus?

- Ne može nitko govoriti kome je to plus, a kome minus. Tko zna što će biti za 15 mjeseci. Neki će igrači biti stariji, pojedini možda neće biti u formi, ali istodobno neki drugi će dodatno sazrjeti, doći na višu razinu i biti u formi. Danas nije moguće kazati je li to na nas dobro ili loše. To će se tek vidjeti. No, svima nam je žao, šteta je što se neće igrati ove godine jer spremali smo se, slagati programe i prijateljske utakmice, sve je to palo u vodu. Reprezentacija se već dugo nije okupila, ne samo hrvatska nego bilo koja, to čini problem svim izbornicima. Nalazimo se u situaciji koja nije ni nogometna, ni lijepa, ali što se može? Svi smo bili fokusirani na ovaj Euro. Ljudi su uzeli godišnje odmore, kupili karte i sve je propalo. No, tako je kako je, najvažnije je zdravlje.

Predviđene su prijateljske utakmice s Turskom i Francuskom, 1. i 8. lipnja. UEFA je najavila "prozor" za reprezentativni nogomet početkom tog mjeseca, dopuste li okolnosti, ali i da je to šansa kako bi se odigrali susreti odgođeni u ožujku, računajući i dodatne kvalifikacije za Euro. Hoće li Vatreni tada igrati sa Švicarskom i Portugalom? Je li moguća reinkarnacija turnir u Dohi?

- Bilo što da govorim, rano je. Odluka o odgodi je tek donijeta. No, sve će ovisiti o virusu, kad će stati, kad će se nastaviti nacionalne lige. Nakon toga će se vidjeti što s reprezentacijama.

Rijeka, 161119.
Rujevica, stadion HNK Rijeka.
Nogomet, grupa E, utakmica Hrvatska - Slovacka, kvalifikacije za Europsko prvenstvo EURO 2020
Na fotografiji: Ivan Perisic, Martin Dubravka, Milan Skriniar
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX

Škrinjar

 

Navijače zanima hoće li svi senatori, računajući i najstarijeg Luku Modrića igrati na Euru 2021. godine ili će se dogoditi pokoji oproštaj?

- Suočeni smo s novom situacijom, rano je da o tome govorim. Trenutačno smo okupirani mislima kad će ovo stati i kad ćemo ponovno igrati nogomet, a onda ćemo razgovarati i to tim temama.

Daliću istječe ugovor 31. srpnja. Govorio je da će nakon Eura vidjeti što dalje. Pretpostavljamo da računa kako će voditi Hrvatsku na EP-u, pa kad nije ove onda sljedeće godine. Za to bi trebao potpisati novi ugovor. Nije bio razgovorljiv na tu temu.

- O tome nisam razmišljao, ima vremena za razgovor i za donošenje najbolje odluke. Živio sam za ovaj Euro, spremao se, čekao ga, i sad ću vidjeti što ću dalje. Ne mogu ništa za sigurno reći jer nisam o tome razmišljao. Nadao sam se da će biti sve OK, da će se ipak Euro igrati, da će ovo stati i proći. To se nije dogodilo.

Ipak, klasično je novinarsko pitanje - biste li voljeli voditi Hrvatsku na Euru 2021. godine?

- Nemojmo sad oko toga, ovog časa je bitno samo da pandemija stane - nije želio kazati više. Prvi je na potezu HNS, mora mu ponuditi novi ugovor.

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: Dražen Antolić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.