ZLOČIN KOJI SU SRBI POKUŠALI ZATAŠKATI! Otkrivena istina o Krešimiru: Četnik se hvalio na sav glas, ‘ubio sam ustašu’

30.11.2022. 20:02:00

Višnjićevo, selo na Bosutu u srpskom dijelu Vojvodine smješteno nekoliko kilometara od granice s Hrvatskom, u studenom 1991. postalo je mjestom gnjusnog ratnog zločina.

Srbin Đorđe Dvoranac zvani Ćiban ubio je Krešimira Hercega, Hrvata rođenog 1938. godine. Neki izvori navode kako je Dvoranac bio rezervist JNA, a drugi ga opisuju kao pripadnika Teritorijalne obrane Višnjićevo. Ovaj zločin godinama je bio zataškavan, sve dok u emisiji Insajder na TV B92 2005. godine nije o njemu progovorila obitelj Krešimira Hercega.

U emisiji se navodi kako je Dvoranac iz lokalne kavane automatskom puškom istjerao Hercega, a radnje je popratio uvredama i psovkama. Udarao ga je i tjerao da hoda ispred njega kilometar i pol. U blizini sela kod Morovića pucao mu je u leđa i bacio njegovo tijelo u kanal Šarkudin. Ubojica se na sav glas hvalio svojim zločinom, rekavši kako je “ubio ustašu”.

Nije ubojstvo jer je ratno stanje!?

Prema kaznenoj prijavi koja je podnesena od strane policije, ubojstvo Hercega izgledalo je potpuno drugačije. Tamo piše kako je Dvoranac ostao sam na stražarskom mjestu na ulazu u Morović, te je oko 20 sati obavijestio mjesnu zajednicu Višnjićevo da je “pucao na nepoznatu osobu koja se oglušila na njegova upozorenja”. Policija nije pronašla tijelo Krešimira Hercega, već samo dvije čahure. Tijelo je u kanalu pronađeno tek idućeg dana.

Kaznenu prijavu Okružno javno tužiteljstvo u Sremskoj Mitrovici odbacilo je uz zaključak da se ne radi o ubojstvu, jer je “ratno stanje”. Ovo objašnjene je čudno, budući da je vlast Srbije naglašavala kako “Srbija nije u ratu”.

Ovaj hladnokrvni ubojica nikada nije osuđen. Nakon zločina nastavio je provocirati Hercegovu obitelj. Pinterova analiza događaja pokazuje da su državne vlasti pokušale zataškati ovaj zločin, a policija Srbije je pratila i ometala novinare koji s pisali o ovom slučaju.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: I.G.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.