Zločini tzv. Armije BiH – srušili ili oštetili 294 katoličke crkve i sakralna objekta, te ubili dva svećenika

18.09.2023. 16:05:00

U moru tajni obavijenih velom šutnje o zločinima Armije BiH nad Hrvatima posebno mjesto zauzima rušenje ili oštećenje gotovo 300 katoličkih crkava, kapela ili vjerskih objekata. Naime, od strane postrojbi Armije BiH srušeno je, teško oštećeno ili oštećeno ukupno 294 katoličke crkve i ostala vjerska objekta, od toga 290 u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, 3 u Mostarsko-duvanjskoj i 1 u Banjalučkoj biskupiji.
Četvorica pripadnika Armije BiH ubili su 13. rujna 1993. godine gvardijana samostana u Fojnici fra Nikicu Miličevića i vikara fra Leona Migića. Fojnički samostan je jedno od duhovnih središta Hrvata u BiH)

„Bosna i Hercegovina je, Bosanski narod, ako se asocira na Bošnjački narod su najveće žrtve u prošlom ratu. Oni su pretrpili najviše i najviše ih je ubijeno, a nikada nismo posegli za odmazdom, nikada nismo posegli za osvetom. I kada se dododila Srebrenica u Bosni i Hercegovini nije bilo odmazde i osvete. Nikad se nismo koristili terorizmom kao metodom borbe. To je suprotno našem biću, suprotno politici koju mi vodimo u BiH. Tako da, mislim da su to uglavnom političke špekulacije, da BiH nije pogodno tlo, bosanski muslimani, oni su europski autohtoni narod, oni nemaju te sklonosti, to je narod koji je naučio na jednu toleranciju, uvažavanje drugoga i drugačijega, to je rat pokazao, uostalom tamo gdje su bili Bošnjaci u jačini ni jedna crkva nije srušena, znate. Tamo bogami na drugim područjima u Republici Srpskoj znate da je sve srušeno, pa tamo gdje je bio HVO, također uglavnom.“ (Sulejman Tihić, bivši predsjednik SDA )

Međutim, prema knjizi Slobodana Praljka  „Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti u BiH u ratu od 1991 do 1995. godine“ od strane muslimanskih snaga (potpuno uništeno, teško oštećeno ili oštećeno)  stradalo je 38 župnih crkava, 37 ostalih crkava, 94 kapele, 49 župnih kuća i ostalih župnih objekata, 7 samostana i 94 katolička groblja.

Srbi su još više od Bošnjaka muslimana više uništavali katoličke objekte. Od Srba je stradalo  147 župnih crkava, 131 ostala crkva, 133 kapele, 23 samostana i 95 katoličkih groblja.

Kao primjer uništenja ili teške devastacije katoličkih objekata od strane Armije BiH navodimo:

GRAČANICA-HUMAC, župa Skopaljska Gračanica – filijalna crkva Srca Marijina. Crkva je u potpunosti opljačkana i devastirana, a župna kuća je opljačkana i spaljena.

GORNJI VAKUF/USKOPLJE, župa Gornji Vakuf  – Dom svetog Ante je granatiran i spaljen 05.02.1993. godine.

BILIĆI, župa Deževice – grobljanska kapela. Kapela je opljačkana i oštećena.

ŠĆITOVO, župa Fojnica – filijalna crkva Presvetog Srca Isusova. Zajedno s inventarom u potpunosti je spaljena.

KOSTAJNICA, župa Obri – filijalna crkva. Unutrašnjost crkve je opljačkana i devastirana.

ŽITAČE, prostor župe Podhum/Žitače – župna crkva sv. Ante Padovanskoga. U vremenu od 02.05. do 02.10.1993. godine crkva je oskrvnuta i opljačkana i djelomično spaljena. Župna kuća i dom su devastirani.

BJELAVIĆI, župa Kraljeva Sutjeska – filijalna crkva. Nakon okupacije mjesta 13.06.1993. godine crkva je devastirana i opljačkana.

BUKOVLJE, župa Kakanj – kapela. Kapela je opljačkana a potom spaljena.

VAREŠ MAJDAN, župa Vareš – filijalna crkva. Pripadnici 3. Korpusa Muslimanskih snaga 02.09.1993. godine crkvu su oštetili, a unutrašnjost devastirali.

GUČA GORA, župa Guča Gora – župna crkva sv. Franje Asiškoga i franjevački samostan. Nakon zauzimanja mjesta 08.06.1993. godine samostan je opljačkan kao i crkva, koja je još i devastirana.

TRAVNIK, župa Travnik – grobljanska kapela i groblje Bojna. Kapela je devastirana i oštećeno 39 nadgrobnih spomenika.

ZENICA – STRANJANI, župa sv. Ilije – filijalna crkva. Crkva je devastirana, a na groblju srušeno 50 nadgrobnih spomenika

Itd.

Oštećene su i brojne crkve i vjerski objekti U središnjoj Bosni, na području pod kontrolom Armije BiH, u Donjem Vakufu, u Gronjem Vakufu-Uskoplju, Kiseljaku, Kaknju, Novom Travniku, Travniku, Vitezu, Zenici, Zavidovićima. U knjizi su pobrojane i poslikane sve porušene i oštećene crkve i vjerski objekti.

Tu vrijednu publikaciju možete pročitati ovdje.

Izvor: crodex.net/Foto: Screenshot

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.