Znate li za vojnika JNA koji se ubio jer nije htio pucati na Vukovar?

19.11.2020. 10:27:00

20. RUJNA 1991. godine u Šidu se ubio rezervist JNA Miroslav Milenković iz Gornjeg Milanovca. Nije htio otići ratovati u Vukovar.

Prošlo je 27 godina otkako je Vukovar pao u ruke srpskog agresora u jednoj od najkrvavijih bitaka Domovinskog rata, kojoj su prethodila tri mjeseca opsade. Nakon 87 dana hrvatski branitelji su poraženi, poginulo je između 2900 i 3600 ljudi, a grad je bio potpuno sravnjen. Bilo je to i ostalo najveće uništenje nekog grada na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Hrvatske snage u Vukovaru nisu imale više od 3000 pripadnika, dok je JNA bila brojčano nadmoćna, s oko 30.000 vojnika. Angažirala je Novosadski korpus, riječnu mornaricu, dijelove ratnog zrakoplovstva i 252. oklopnu brigadu, a mobilizirane su jedinice Teritorijalne obrane Srbije, elitne Prva proleterska gardijska mehanizirana divizija i Gardijska motorizirana brigada jedinice pobunjenih Srba te paravojne četničke postrojbe opremljene u Srbiji.

Odbio je pucati u Vukovar

Miroslav je tada imao 51 godinu. Bio je građevinski radnik i otac dvoje djece.

U rezervni sastav Jugoslavenske narodne armije mobiliziran je dan ranije, piše srpski portal Mašina.

Dobio je uniformu i pušku i s tisućama drugih mobiliziranih rezervista u Šidu čekao naređenje o prelasku u Hrvatsku prema Vukovaru. Čekao je rat.

Ubio se između dva strojna vojnika, jednog koji je čekao polazak u Vukovar i drugog dezerterskog, koji je odbacio oružje u znak prosvjeda protiv rata.

Odbio je pucati u Vukovar.

Njegova smrt je odjeknula u antiratnom pokretu, a ljudi koji su se mjesecima okupljali prosvjedujući protiv rata su tim povodom ispisali knjigu epitafa “Grobnica za Miroslava Milenkovića”.

Nacionalno miješana sredina

Prije rata Vukovar je bio nacionalno miješana sredina – u gradu je živjelo 21.065 (47,2 posto) Hrvata, 14.425 (32,3 posto) Srba, 9,5 posto Jugoslavena i ostalih manjina (18,8 posto).

Tijekom okupacije protjerane su oko 22.000 osoba nesrpskog stanovništva, a nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice počinjen je ratni zločin. Prema podacima te bolnice, ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske logore odvedeno je oko 7000 stanovnika, a još se i danas tristotinjak Vukovaraca nalazi na popisu nestalih.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.