ZOI SPUST: Svi su znali da bi ovo mogao biti veliki problem! Najbolji svjetski skijaš bijesan: ‘Ovo nije pošteno‘

05.02.2022. 10:24:00

Nedjeljni spust (4 sata ujutro po hrvatskom vremenu) mogao biti iznimno nepredvidiv
 
  

Posljednji trening muškog spusta uoči nedjeljne utrke otkazan je nakon što su se stazom Rock spustila tek trojica skijaša. Razlog su jaki udari vjetra zbog kojih su uspjeli nastupiti samo Aleksander Aamodt KildeMatthias Mayer Christof Innerhofer. Da će vjetar biti ogroman problem, možda i presudan faktor u okršaju spustaša na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu zna se već dulje vrijeme, ali sve se posljednjih dana polako pretvorili u farsu koja je kulminaciju imala u subotnje jutro. Kad tome dodamo da se na stazi u Yanqingu nikad ranije nije skijalo, jasno je da najbolji svjetski skijaši imaju vrlo malo informacija uoči same utrke.

- Zabavno je skijati na ovoj stazi, ali i pomalo ludo jer na nekim mjestima dobivate veliku brzinu. A onda se odjednom nađete na skoku. Mislim da sam letio 60 metara. Srećom, zadržao sam ravnotežu, hvala Bogu na tome. Dobro je što su otkazali i što su donijeli odluku da sve čuvamo za sutra - rekao je Kilde koji je bio najbrži od trojice.

Innerhofer je samo lagano skijao na ostatku staze nakon što je uspješno prošao vrata koja je promašio prethodna dva dana.

- Bio sam malo u problemu, jer sam dva puta zaredom promašio ista vrata što mi se nikada nije dogodilo u 15 godina, tako da je cijelo moje današnje skijanje bilo usmjereno na ta vrata. Sve ostalo mi nije bilo važno - rekao je Talijan.

Max Franz je dodao da su mnogi skijaši apelirali na organizatore da im dopuste da barem dio treninga odrade u skijaškim hlačama i jaknama, što bi ih učinilo sporijim i sigurnijim.

- Rekli su nam, "ne, to je opasno" - istaknuo je Austrijanac.

Jasno je, dakle, da bi nedjeljni spust (4 sata ujutro po hrvatskom vremenu) mogao biti iznimno nepredvidiv.

- Ovo je sport koji se održava na otvorenom i vrijeme će uvijek biti problem. Imamo puno takvih utrka, ali ovdje je prilično očito da je vjetar ozbiljna problem i možda dobijemo neke rezultate kakve obično ne vidimo. Ali, ako ste konstantno brzi i u formi ste, mislim da će vam svejedno ići dobro - zaključio je Kilde.

Najviše je bijesan na cijelu situaciju bio vodeći skijaš ukupnog poretka Svjetskog kupa, Švicarac Marco Odermatt.

- Ovo jednostavno nije pošteno. Samo su donijeli odluku da otkazuju trening, nisu nas ni pitali što mislimo o tome, nisu nam dali ni mogućnost da počnemo sat vremena kasnije, kao prethodna dva dana. Pokušali smo razgovarati s FIS-om, ali su ugasili radio i više nisu odgovarali. To se ne radi. Na olimpijskoj stazi na kojoj je sve novo, stvarno bi vi trebali imati količinu treninga. Svaki trening pomaže pronaći materijal i savršenu liniju. Donositi takve odluke bez dovoljno opravdanja, bez uključivanja sportaša, i to prije najvažnijeg natjecanja u posljednje četiri godine, to je jednostavno smiješno - rekao je Odermatt.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Vedran Božičević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.