Zuluov pokop obilježila francuska pjesma 'Ne žalim ni za čim' koja se pjevala u Legiji stranaca

29.01.2024. 12:04:00

'NE ŽALIM NI ZA ČIM'

Protekle subote u Ivanić Gradu pokopan je ratni zapovjednik bojne Frankopan i utemeljitelj prvih hrvatskih komandosa Bruno Zorica – Zulu. Sprovod je okupio brojne suborce, prijatelj i poznanike pokojnog heroja, ali i one koji su samo čuli za njegov slavni ratni put te zasluge u Domovinskom ratu za koje je pred samu smrt od predsjednika Zorana Milanovića dobio i čin brigadnog generala, piše Dnevno.hr.

Od Zulua se, između ostalih, oprostio general HV-a i HVO-a Željko Glasnović koji kaže kako je bila čast poznavati ovoga velikog vojnika: “Danas smo ispratili našeg hrabrog suborca, ratnika i legionara Bruna Zoricu Zulua na vječni počinak. Zulu je prije smrti izrazio želju da mu na sahrani svira čuvena francuska pjesma koja se pjevala u Legiji stranaca, a koja se zove ‘Ne žalim ni za čim’“.

Posljednja želja bivšeg legionara

Glasnović je tako objasnio i onima kojima je odabir pjesme na posljednjem ispraćaju bio neobičan. Naime, Zulu je godinama prije Domovinskog rata bio istaknuti pripadnik Legije stranaca u kojoj se njegovo ime i danas izgovara s velikim poštovanjem. Pod novim identitetom Branimira Zurkovića i nadimkom Zulua, sudjelovao je u raznim ratnim žarištima diljem svijeta, uključujući Afriku, Ameriku, Tahiti, Komorske otoke, Bejrut, Libanon, gdje je proveo čak 19 godina.

Foto: Facebook/Željko Glasnović

Podsjetimo, karizmatični vojnik Bruno Zorica Zulu početkom Domovinskog rata doslovno je pobjegao iz Legije stranaca kako bi se priključio u obranju svoje rodne zemlje, iako je uz “legiju” bio vezan višegodišnjim ugovorom.  Odmah po dolasku u Hrvatsku, sudjelovao je u osnivanju specijalnih postrojbi u Kumrovcu te formiranju središta za zapovjednu obuku u šumi Žutica kod Ivanić Grada te zapovijedao slavnom bojnom Frankopan.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Facebook/Željko Glasnović

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.