Župa Gornji i Donji Kosinj pokreću projekt postavljanja biste prvom hrvatskom tiskaru Ambrozu Kacitiću

28.10.2024. 13:38:00

Župnik župa Gornji i Donji Kosinj obratio se javnosti s molbom za podršku u projektu postavljanja biste Ambroza Kacitića, istaknutog hrvatskog povijesnog lika i prvog tiskara na našim prostorima. Bista bi trebala biti postavljena pored crkve sv. Petra i Pavla u Donjem Kosinju, kao trajni podsjetnik na Kacitićev doprinos hrvatskoj kulturnoj baštini i srednjovjekovnoj europskoj povijesti.

Ambroz Kacitić, poznat je kao osoba koja je dovršila tiskanje glagoljskog Misala po zakonu rimskoga dvora ili Prvotiska, 22. veljače 1483. godine. Ovim povijesnim događajem, Hrvati su se svrstali među najnaprednije europske narode, koji su još u srednjem vijeku ostvarili značajne kulturne i intelektualne dosege.

Projekt je naišao na pozitivne reakcije među župljanima i kulturnom javnošću, no usprkos trudu, inicijativa se suočava s manjkom financijske potpore iz lokalne zajednice, uključujući poslovne subjekte i lokalnu samoupravu. Stoga župnik i vjernici pozivaju sve zainteresirane pojedince i institucije da podrže projekt prema svojim mogućnostima.

Za više informacija o projektu, kao i dosad prikupljenim donacijama možete pročitati OVDJE

U ime župa i župljana, župnik vlč. Pero Jurčević unaprijed zahvaljuje svima koji će svojim doprinosom pomoći očuvanju ovog vrijednog dijela hrvatske kulturne povijesti.

Izvorni autor: PDN/Vlč. Pero Jurčević, župnik/Gornji Kosinj

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.