Župan Žinić osudio uništenje spomenika hrvatskim braniteljima u Sisku

27.10.2019. 19:42:00

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u nedjelju je oštro osudio uništenje spomenika hrvatskim braniteljima u Sisku, nada se da je taj čin iznimka te da će počinitelji u najkraćem roku biti pronađeni i snositi posljedice nedopustivog ponašanja.

Nepoznati počinitelji devastirali su u noći sa subote na nedjelju spomenik hrvatskim braniteljima na sisačkom Trgu dr. Franje Tuđmana.

“Najoštrije osuđujem ovaj čin i nadam se kako je on iznimka, te kako će počinitelji u najkraćem mogućem vremenu biti pronađeni i snositi posljedice svog nedopustivog ponašanja. Hrvatsku treba poštivati i voljeti, a uspomenu na žrtvu naših branitelja dostojanstveno čuvati kao našu najveću vrijednost i blago”, poručio je župan Žinić .

Postoje, kazao je, ljudi kojima ništa nije sveto, nego nalaze posebno, izopačeno zadovoljstvo u blaćenju i uništavanju mjesta sjećanja i pijeteta. Dodao je međutim da postoje isto tako situacije, kad ne možemo i ne smijemo odmahnuti rukom, lakonski okriviti pijanstvo, nedostatak kućnog odgoja i poštovanja prema opće prihvaćenim vrijednostima.

“Sisački spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, na trgu imenom posvećenom prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku upravo tih hrvatskih vitezova, simbol je najsvetijih vrijednosti Domovinskog rata i ove države u kojoj neki mogu i na ovaj način iskazati nepoštivanje, podcjenjivanje, možda čak i mržnju svega što taj spomenik predstavlja”, poručio je.

Iako su, kaže, takvi slučajevi vandalizma u Sisku rijetki i ne predstavljaju pravilo, smatra da nikako ne treba podcijeniti taj čin vandalizma, zatvarati oči pravdajući ga statistikom, pijanstvom ili ludošću i čekati da takvi incidenti postanu svakodnevna praksa.

“Ne želimo živjeti u gradu, županiji i državi gdje treba čuvati spomenike, stražariti kraj njih i motriti ih skrivenim kamerama. Stanje društvene svijesti, ponos i ljubav za slavne hrvatske vitezove trebali bi biti najbolji čuvari. Upravo sam zato ponosan na burnu reakciju građana Siska i naše Sisačko-moslavačke županije”, poručio je župan Ivo Žinić.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.