Županijski sud o bijegu Zorana Mamića: ‘Ne možete unaprijed znati hoće li se dogoditi ovakva situacija‘

20.04.2021. 10:52:00

Molba Zorana Mamića stigla je na sud, a sutkinja izvršenja će o tome pokrenuti proceduru i odlučiti što dalje

Bivši trener Dinama te brat odbjegloga Zdravka MamićaZoran Mamić, jučer se oglasio priopćenjem i rekao da je podnio zahtjev za odsluženje zatvorske kazne u Bosni i Hercegovini. On je, podsjetimo, pravomoćno osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora, a otkad je osuđen tri je puta otišao iz Hrvatske.

Molba Zorana Mamića stigla je na sud, a sutkinja izvršenja će o tome pokrenuti proceduru i odlučiti što dalje.  Devčić je rekao da rokovi za donošenje takve odluke nisu zadani, no vjeruje da će ona biti donesena u razumnom roku.

Slučaj je u programu N1 televizije komentirao glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

- Da bi došlo do mogućnosti preuzimanja izvršenja kazne zatvora, mora postojati suglasnost jedne i druge strane, osim osuđenika koji je pristanak dao samom molbom koju je podnio. 

Na pitanje može li Hrvatska to odbiti, Devčić kaže: 

- Može ne prihvatiti. U tom slučaju se ide drugim putem, koji određuje Zakon o izvršenju kazne zatvora. 

Osvrnuo se i na mogućnost problema oko izručenja kao što je to bilo sa Zdravkom Mamićem. 

- Tu se radi o dva osuđenika, dvije osobe. Oni jesu zajedno u tom predmetu, ali svaki osuđenik se gleda zasebno u okolnostima i kontekstu. Ono je bilo izručenje, a ovo je preuzimanje izvršenja kazne zatvora i to ne bi trebalo imati utjecaja, kaže Devčić.

Na pitanje je li se takva situacija mogla spriječiti, Devčić kaže:

- Uvijek je naknadna pamet najbolja. Vi gledate svakog optuženika individualno, kroz ponašanje tijekom postupka. Ako se on odaziva na sudske pozive, dolazi, javlja se, obavještava sud o izostancima i sl., onda vi to cijenite. Ne možete znati unaprijed hoće li se dogoditi ovakva situacija ili neće.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Ivan Peric/Cropix

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.