ZVALI SU GA CRVENKAPA: Dečko iz Dubrave nije mogao prestati uništavati tenkove

05.10.2020. 16:57:00

Žarko Manjkas Crvenkapa bio je dečko iz zagrebačke Dubrave koji se svojevoljno 1991. našao na vukovarskom ratištu. Unutar postrojbe HOS, “Crvenkapa”, koji je dobio nadimak po crvenoj beretki koju nije skidao sa glave, pokazao je odvažnost o kojoj će se još dugo pričati. Jer osim što je uništio 12 tenkova, mahom u i okolo Bogdanovaca, Manjkas je predvodio “Štafetu smrti” koja će se za njega pokazati kobnom.

Bolna identifikacija velikog heroja

Njegovi posmrtni ostaci identificirani su nakon dugih 28 godina tijekom kojih je Crvenkapa vođen u knjizi nestalih. Uz njegove ostatke, pronađena je i prišivka Hosa…

Crvenkapi nije uzalud posvećen park i spomen-obilježje u rodnoj Dubravi. Lakoća kojom je uništavao tenkove do izražaja je došla početkom listopada kada ih je u jednom danu onesposobio četiri. Na žalost, njegovo je herojstvo prekinuto u proboju iz Bogdanovaca kada su hosovci osmislili jedini bezbolan način za izvlačenje civila – smjenjivali su se na čelu kolone koja je išla kroz minirano kukuruzište. Kako bi koji od hosovaca nastradao, bio ranjen ili poginuo, smijenio bi ga drugi.

Poginuo predvodeći kolonu

Na taj način poginuo je i Crvenkapa. Nakon što je vodeći kolonu prvi stao na minu, ubrzo je iskrvario te na tome mjestu ostao ležati mrtav.

Žarku Manjkasu Crvenkapi posmrtno je dodijeljen čin satnika HV-a, Red kneza Domagoja, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te Spomenica Domovinskog rata, a ove godine je konačno i dostojanstveno pokopan.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:Privatni album

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.