Zvjerski pohod srpskih terorista: Obilježena 28. godišnjica stradanja šesnaestero civila s područja Općine Promina

02.02.2021. 13:38:00

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata u Mratovu i Oklaju obilježena je 28. godišnjica tragičnog stradavanja šesnaestoro civila s područja Općine Promina koje su u siječnju, veljači i ožujku 1993. g. u zvjerskom pohodu u Mratovu, Puljanima i u zaseoku Krivići ubili pripadnici 75. motorizirane brigade te pripadnici Kragujevačkoga četničkog pokreta Vojvoda Vuk.

Kao izaslanik predsjednika Vlade  Andreja Plenkovića, počast žrtvama odao je i šibensko-kninski župan Goran Pauk, zajedno s umirovljenim brigadirom Jozom Šerićem, izaslanikom potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te brigadirom Alanom Šimunićem, izaslanikom ministra obrane Marija Banožića.

Uz predstavnike obitelji, žrtvama je počast odao i načelnik Općine Promina Tihomir Budanko sa suradnicima, kao i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor, kazavši:

- Naša je dužnost njegovati sjećanje na ne tako davnu prošlost, ponajviše u čast svih ljudi koji su izgubili živote zbog sulude ideje o Velikoj Srbiji koja je Bljeskom i Olujom poražena, ali kako smo mogli vidjeti i prije nekoliko dana, nije nestala- rekao je Nazor.

Ukupno 49 civila i 23 hrvatska branitelja prominskog kraja položili su svoje živote u Domovinskom ratu.

- Prije 28 godina, 2. veljače 1993. godine, nakon akcije Maslenica, počinjen je stravičan zločin nad nedužnim civilima koji su stradali na svom kućnom pragu. Njima i svim našim žrtvama u čast, danas obilježavamo Dan sjećanja na civilne žrtve i hrvatske branitelje prominskog kraja- kazao je načelnik Općine Promina Tihomir Budanko.

U crkvi Gospe Čatrnjske u Lukaru služena je sveta misa koju je predvodio fra Marko Duran.

Izvor: Slobodna Dalmacija/PDN/Foto: Šibensko-kninska županija

Izvorni autor: šibenski.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.