SJEDIO NA DVIJE STOLICE? Prijedlog o smanjenju plaća odvjetničkih vježbenika razotkrio sve aktivnosti čelnika Udruge

04.04.2020. 15:48:00

Rezanje troškova zbog ekonomskih posljedica korona virusa postalo je, čini se, jednostavno neizbježno. Stoga najava Hrvatske odvjetničke komore (HOK) da razmišlja o korekcijama Kolektivnog ugovora za odvjetničke vježbenike nije došla kao potpuno iznenađenje.

Međutim, u nizu gotovo apsurdnih okolnosti, ova tema prouzročila je prilično oštru prepirku između HOK-a i vježbenika. Naime, na društvenim mrežama u krugu odvjetnika i vježbenika 25. ožujka proširila se informacija da će HOK izmijeniti kolektivni ugovor na način da vježbeničku plaću smanji na bruto 4062,51 kunu (bez položenog pravosudnog ispita) i bruto 4850,00 kuna  (s položenim pravosudnim ispitom). 

Također, u medijima specijaliziranim za pitanja odvjetničke struke pojavila se informacija da je već idući dan predsjednik Udruge odvjetničkih vježbenika Denis Perić samoinicijativno i bez ikakve prethodne konzultacije s članovima Udruge navodno potpisao izmjene Kolektivnog ugovora, kršeći pritom Statut Udruge odvjetničkih vježbenika.

Kako je potpisivanje te odluke od strane Perića bilo navodno zakonski neosnovano, tvrde pojedini vježbenici, nedugo nakon toga sam Perić priznaje svoj propust te na društvenim mrežama objavljuje da svoj potpis povlači, a usput zbog cijele situacije najavljuje ostavku na mjesto predsjednika Udruge. Osim što priznaje kako i sam 'smatra taj potpis nelegitimnim', u svojem obrazloženju navodi da Upravni odbor Udruge nije bio obaviješten o njegovom postupku.

Ukratko, to znači da će biti sazvana skupština Udruge koja će odlučiti prihvaća li prijedlog Odvjetničke komore o smanjenju plaća odvjetničkih vježbenika i, vrlo vjerojatno, izabrati novo vodstvo Udruge.

Perić:  Zlonamjerna pitanja koja impliciraju neke navodne nezakonitosti u cijelosti odbacujem

Prema neslužbenim informacijama iz odvjetničkih krugova, Perić je donedavni stažist u uredu europarlamentarca Tomislava Sokola te je ostale članove Udruge, čiji član po statutu HOK-a mora biti svaki odvjetnički vježbenik, posebno zasmetala činjenica da je predsjednik Udruge u ostavci od ožujka 2020. godine na praksi u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Naime, vježbenici su počeli postavljati pitanje kako je Perić mogao imati status stažista pri Europskom parlamentu kad Statut HOK-a i Kodeks odvjetničke etike vrlo jasno ističe da odvjetnički vježbenici ne smiju biti u radnom odnosu  izvan onog vježbeničkog. 

Članak 122. Kodeksa kaže da 'obavljanje vježbe nije spojivo s istodobnim obavljanjem drugog zvanja. Odvjetnički vježbenik dužan je vježbu obavljati s punim radnim vremenom, a ne tek povremeno. Svako pogodovanje fiktivnoj vježbi jest teža povreda odvjetničke dužnosti'. Istovremeno, članak 76. Statuta HOK-a navodi da 'ako je odvjetnički vježbenik zbog bolesti ili opravdane odsutnosti, ili iz drugih opravdanih razloga dulje od 30 dana spriječen obavljati vježbu, dužan je odmah po saznanju te činjenice zatražiti obustavu obavljanja odvjetničke vježbe'. Kako je stažiranje u Europskom parlamentu radni odnos od nekoliko mjeseci, savršeno je logično da bi Perić prekinuo vježbenički odnos.

Također, jednako stroga pravila imaju i europarlamentarci pa ni njihovi stažisti ne smiju biti u drugom radnom odnosu prilikom stažiranja. Stoga se postavlja logično pitanje, je li Perić stvarno prekinuo vježbenički odnos, a ako je, kako je točno obnašao dužnost predsjednika Udruge odvjetničkih vježbenika bez da je imao uvjet uopće biti član Udruge.

Zanimljiv detalj cijele priče je i činjenica da je na Perićevom LinkedIn profilu pisalo da stažira u Europskom parlamentu, ali je profil u međuvremenu uklonjen.

Kontaktirali smo Perića da nam pojasni cijelu situaciju.  Perić je naš upit nazvao 'zlonamjernim' te istaknuo da ne postoji javni interes za njegovom karijerom.

"Nisam javna osoba i ne postoji nikakav javni interes za mojom karijerom niti za ovakvim pitanjima. Cijeli život radim naporno i pošteno te sve po zakonima i propisima, pa stoga ovakva zlonamjerna pitanja koja impliciraju neke navodne nezakonitosti u cijelosti odbacujem. Uz dužno poštovanje, da vam je do istine sve točne informacije ste lako mogli provjeriti u javno dostupnim izvorima, umjesto na privatnim Facebook stranicama i Whatsapp grupama. Što se tiče dužnosti predsjednika Udruge odvjetničkih vježbenika, sav moj rad je bio predan i transparentan, a sva otvorena pitanja sam uvijek rješavao sa kolegama u nadležnim tijelima Udruge i Komore, a ne putem medija", odgovorio je Perić. 

 

HOK: Plasirane su brojne dezinformacije o 'nezakonitim' promjenama Kolektivnog ugovora

I dok odvjetnički vježbenici prilično oštro preispituju svoje vodstvo, Hrvatska odvjetnička komora smatra da su u ovom slučaju plasirane brojne dezinformacije te da do predloženih promjena Kolektivnog ugovora na kraju nije ni došlo.

"S obzirom na brojne plasirane dezinformacije o 'nezakonitim' promjenama Kolektivnog ugovora o uvjetima rada te pravima i obvezama iz radnog odnosa između odvjetnika poslodavaca i odvjetničkih vježbenika, Hrvatska odvjetnička  komora smatra bitnim ukazati na sljedeće činjenice:Odredbama Kolektivnog ugovora se uz ostala prava i obveze, uređuju  minimalne plaće odvjetničkih vježbenika, pa su tako one utvrđene za odvjetničkog vježbenika koji nema položen pravosudni ispit u iznosu od 5500 kuna bruto, odnosno 6600 kuna bruto za odvjetničke vježbenike s položenim pravosudnim ispitom. Plaća po kolektivnom ugovoru je minimalna, a visina plaće odvjetničkog vježbenika se utvrđuje ugovorom o radu koji odvjetnički vježbenik sklapa s principalom. S obzirom da je odvjetništvo zbog poznatih okolnosti prestalo raditi i ostvarivati prihode, u cilju da se sačuva zaposlenost odvjetničkih vježbenika, učinjena je ponuda da se privremeno u razdoblju od 1. travnja do 31. kolovoza 2020. smanje minimalne plaće odvjetničkih vježbenika za oko 26 posto. To je bila ponuda. Autonomno je pravo Udruge odvjetničkih vježbenika da u skladu sa svojim aktima primljenu ponudu razmotri, prihvati ili odbije. Postupak po kojem se to čini provodi Udruga odvjetničkih vježbenika, a ne Hrvatska odvjetnička komora", odgovorili su nam iz Komore. 

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: Leo Buljan/Foto: pixabay

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.