03. listopada 1991. Zločini srpske agresorske vojske (Glinsko Novo Selo) – najmlađa žrtva djevojčica od 15 godina

03.10.2022. 09:09:00

Glinsko Novo Selo je mjesto jednog od najbestijalnijih zločina počinjenih u ime Velike Srbije, za kojom danas žali Aleksandar Vulin što nije napravljena u vrijeme “dok se moglo u Jugoslaviji”. Tri i pol godine kasnije u obližnju Glinu dolazi Šešeljeva desna ruka Aleksandar Vučić, danas predsjednik Srbije. Huška mjesne Srbe na Hrvate, vičući da je Glina i sve oko nje ‘srpsko i da je oduvijek bilo srpsko’, a ‘Glina nikada neće biti Hrvatska’, poručio je Vučić.

Te riječi su danas u Srbiji 2020. jednake aktualne novom velikosrpskom projektu ‘srpski svijet’, a zločinac i ratni huškač Aleksandar Vučić je već godina na čelu Srbije kao izbor građana te države.

U Glinskom Novom Selu počinjena su dva velika zločina u svega par dana: prvi na današnji dan 1991. godine, a par dana kasnije i drugi.

Zločin u Glinskom Novom Selu je jedan od najbestijalnijih na području Banovine. Teritorijalci su u selu prvo 3. listopada 1991. ubili devet civila, a 16. listopada iste godine vratili se, okupili svo preostalo stanovništvo i pobili ih. Muškarce su strijeljali, a žene zatvorili u stari drveni objekt na koji su ispalili raketu iz ručnog bacača. Tijela ubijenih iz ovog drugog masakra još uvijek nisu pronađena.

Nesretne mještane, mahom starije ljude, istjerali su iz kuća i okupili u središtu mjesta. Odvojili su muškarce, a žene zatvorili u drvenu kuću na koju je, prema optužnici, Bogdan Jednak, ispalio hitac iz raketnog bacača M-80, poznatijeg kao “zolja”. Kuća se zapalila i sve žene koje su bile u njoj su stradale. U muškarce i tada 15-godišnju Katicu Šimatović ostali srpski vojnici pucali su iz osobnog naoružanja, piše net.hr.

U ovoj likvidaciji živote je izgubila 31 osoba hrvatske nacionalnosti.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.