1. ožujka: Dogodilo se na današnji dan

01.03.2014. 00:42:34

1990.   - Prvaci četiriju opozicijskih stranaka (SDSH, HSLS, HKDS, HDS) i pridruženi izvanstranački pojedinci (Savka Dapčević-Kučar, Dr. Ivan Supek, Miko Tripalo, Dragutin Haramija i Srećko Bijelić) na konferenciji za novinare objavili formiranje Koalicije narodnog sporazuma.       1992.   - Na Referendumu za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu glasalo više od polovice birača.  

04.03.2014.

- U Trebinju rezervisti jugovojske prijetili ubojstvom austrijskoj parlamentarki Marijani Grandić.   - Terorom i zastrašivanjem srbijanska policija u samo nekoliko mjeseci otjerala oko dvije tisuće kosovskih Hrvata s njihovih ognjišta.   - Bježeći pred Hrvatskom vojskom, četnici u Lici i Hercegovini bacili svoje poginule u kraške jame. Ugledni zagrebački geolog i speleolog dr. Srećko Božičević takav "običaj" pripisuje utjecaju Zakonika cara Dušana.   - Od stupanja na snagu primirja, od 3 siječnja do 1. ožujka, na hrvatskoj strani poginulo 97, a ranjeno 862 osobe, podaci su Glavnog sanitetskog stožera Republike Hrvatske.   - Na vinkovačkom i đakovačkom ratištu čak 26 prekršaja primirja u toku vikenda.   - Više od polovice Crnogoraca izjasnilo se na referendumu za život u zajedničkoj državi sa Srbima - Jugoslaviji.       1993.   - Hrvatska je pružala i pružat će pomoć BiH, ali moram javno reći da Hrvati iz BiH prigovaraju Hrvatskoj što pruža pomoć muslimanskom vodstvu, koje okreće oružje protiv Hrvata, kazao na redovitoj konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik dr. Franjo Tuđman.   - Novog zapovjednika zaštitnih jedinica UN u bivšoj Jugoslaviji, švedskog generala Larsa-Erica Wahlgrena, primio u Zagrebu predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.   - Američki predsjednik Clinton u pismu srbijanskom predsjedniku Miloševiću upozorava da SAD neće priznati nikakve promjene granica silom, a u slučaju konflikta na Kosovo, intervenirat će američka vojska, prenosi beogradska "Borba".  

      1994.   - Nakon mukotrpnih pregovora, iz jablaničkih zatvora oslobođen je 261 hrvatski civil i bojovnik HVO-a koje su zatočenima držale muslimanske/bošnjačke vlasti.       1995.   - Bosna i Hercegovina po prvi put obilježili Dan neovisnosti, koji se veže za 1. ožujka 1992. godine kada je održan referendum i kada se više od 60 posto birača izjasnilo za suverenu BiH.   - Neuspjeh Andreja Kozireva, a zatim i članova kontaktne skupine da uvjere srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića da, u zamjenu za ukidanja sankcija, prizna Hrvatsku i BiH.   - S velikim čuđenjem u Ljubljani dočekana izjava glavnog tajnika UN B.B. Ghalija, izrečene prije četiri dana u Beču, kada je izjavio kako se UN zauzimaju za uspostavu cjelovite negdašnje Jugoslavije, te da su sposobne naći cjelovito rješenje na tom području.   - Potpisivanje rusko-srpskog vojnog pakta u Moskvi, austrijski mediji bilježe s velikom zabrinutošću, te smatraju da je Moskva, uz Beograd, glavni krivac za balkansku katastrofu.       1996.   U Mostaru počele zajedničke policijske ophodnje.   - Bosna i Hercegovina danas slavi Dan neovisnosti.   - Predsjednik Tuđman primio u oproštajni posjet posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.   - Prema podacima Državnog odvjetništva RH, do 31. prosinca 1995. prijavljena ukupno 3.221 osoba za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Autor: