1. siječnja 2001. Fabijan Šovagović – ratne suze jednog od najvećih glumaca pamti čitava Hrvatska

01.01.2022. 11:27:42

Na današnji dan 1. siječnja 2001. umro je jedan od najvećih hrvatskih glumaca Fabijan Šovagović. Ostvario je brojne dojmljive uloge različitih karaktera, a hrvatski narod ga osobito pamti po dirljivoj i nezaboravnoj pjesmi „Ne dirajte mi ravnicu“ koju je snimio sa Zlatnim Dukatima u najtežim danima rata u jeku strašne i okrutne srbijanske agresije na njegove Slavoniju i Hrvatsku. Šira publika pamti ga prema brojnim filmskim ulogama. Prvi put na filmu se okušao 1957. u Hanžekovićevu ostvarenju Svoga tela gospodar. Fabijan Šovagović – jedan od najvećih hrvatskih glumaca Slijedile su, a spomenimo samo najzapaženije od 120 filmskih uloga, one u Brezi, u Imam dvije mame i dva tate, Lisicama, Mećavi, Ritmu zločina, Seljačkoj buni, Novinaru. Posebno poglavlje Šovagovićeve umjetničke biografije pripada televiziji. Dao je iznimne uloge u ponajboljim tv serijama: Kuda idu divlje svinje, Prosjaci i sinovi, Velo misto. Šovagovićeva slavonska duša ponajbolje je svoj izraz našla u Đuki Begoviću. Fabijan Šovagović bio je glumac velikog raspona, svestran i izražajan. Podjednako je snažno dočaravao likove iz svih društvenih slojeva. Najčešće su to bili osobenjaci i introvertirani ljudi snažne osjećajnosti. Njegovim odlaskom zatvoreno je veliko poglavlje hrvatske dramske umjetnosti. Malo je tko imao toliko osobnosti i toliko sposobnosti preobrazbe istodobno, da svaki lik igra drukčije, a u biti isto, s dušom, onako – šovagovićevski. Suze Fabijana Šovagovića – nije mogao podnijeti razaranje njegove Ravnice U vrijeme brutalne i strašne agresije Srbije na njegovu Slavoniju i Hrvatsku snimio je jednu od najdirljivijih pjesama nastalih u Domovinskom ratu „Ne dirajte mi ravnicu“. Njegovo tankoćutno biće, široka hrvatska slavonska duša i ljubav prema domovini nije moglo podnijeti neprijateljsko diranje Ravnice. Od moždanog udara koji je tada doživio snimajući u neposrednoj blizini fronte, nije se nikada oporavio. Na posljednji ovozemni počinak otpratili su ga u hrvatsku grudu zemlje na Mirogoju Zlatni Dukati upravo tom pjesmom.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.