100 dana braniteljskog prosvjeda: ' Imamo bešćutnu vlast koja gazi Domovinski rat'

27.01.2015. 15:17:13

Hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata i branitelji obilježili su u utorak 100 dana prosvjeda ispred Ministarstva branitelja kojim žele smjenu resornog ministra Predraga Matića te raspravu o Ustavnom zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji naglasivši da će ostati i tisuću dana ako je potrebno te da rade na svom nacrtu ustavnog zakona u pravima branitelja. Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata rekao je na konferenciji za novinare da ni nakon 100 dana prosvjeda rješenja nema i da jedino što može primijetiti jest ignoriranje svih njihovih zahtjeva. Capture-1 Ukazao je na probeme s kojima su se branitelji susretali u Savskoj 66 te upozorio na loš odnos prema hrvatskim braniteljima i prema Domovinskom ratu. Uz niz kritika hrvatskoj vlasti i predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću Glogoški je ustvrdio da ih vlast ignorira, ali ne samo njih - branitelje. Podsjetio je da su jučer imali sastanak s udrugom "Blokirani" te predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te da im se stalno obraćaju oni koji nisu zadovoljni životom u Hrvatskoj i s onim što su očekivali nakon Domovinskog rata. Kritizirao je Milanovića i zato što još nije smijenio ministra branitelja Matića već ga, naprotiv, proglasio jednim od svojih najboljih ministara. Unatoč svim napadima na branitelje i na nas svjedoci smo da nam iz dana u dan raste potpora i da smo tu zbog hrvatske domovine, dodao je. Na novinarski upit kome će dostaviti svoj nacrt Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, Glogoški je rekao da će se on uputiti saborskom Odboru za ratne veterane te da on neće biti napisan na brzinu. Capture-2 Predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur naglasio je da su "hrvatski branitelji 100 dana ponovo na prvoj crti i u rovovima", dodavši da su u svakoj zemlji NATO-a i EU-a veterani posebno cijenjeni, "dok u Hrvatskoj imamo jednu bešćutnu vlast koja gazi Domovinski rat". "Preko vrijeđanja hrvatskih branitelja vrijeđa se i Domovinski rat", dodao je. Naglasio je da branitelji ne traže nikakve privilegije, ali da imaju zasluge u stvaranju hrvatske države i da stoga traže da se Domovinski rat stavi na "pijedestal društva". "To poručujemo svim političkim elitama bez obzira iz koje stranke dolaze osim onih koji hrvatski branitelji predlažu", dodao je. Capture-3 Zamjerio je Zoranu Milanoviću zbog činjenice da on osobno nije sudjelovao u Domovinskom ratu, a da sada, kako Deur tvrdi, vrijeđa branitelje i Domovinski rat. I ostali vođe prosvjeda, Neda Balog, predsjednica udruge udovica Domovinskog rata, te predsjednik udruge specijalne policije Josip Klemm, kritizirali su predsjednika Vlade Zorana Milanovića zbog, kako tvrde, ignorantskog odnosa prema braniteljima kao i da obmanjuju i lažu hrvatsku javnost. (Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.