11. veljače: Dogodilo se na današnji dan

12.02.2014. 16:04:51

1990.  

11.02.2014.

- "Hrvatska se može zadovoljiti samo konfederalnim odnosima u Jugoslaviji, hrvatskom puškom o hrvatskom ramenu i hrvatskom lisnicom u hrvatskom džepu", rezime je osnivačke skupštine ogranka Hrvatske demokratske zajednice u Šibeniku. 1991.  

  - Pod nazivom "ekskluzivno" beogradska "Politika" objavila na cijeloj stranici članak u kojemu se kaže da Vatikan daje Hrvatskoj kredit od četiri milijarde dolare, što je, kako je priopćilo hrvatsko Ministarstvo informiranja nastavak bjesomučne kampanje beogradskog tiska protiv Hrvatske! 1992. - Vlada Republike Hrvatske prihvatila Rezoluciju br. 740 Vijeća sigurnosti i Vanceov plan. - Indija priznala hrvatsku putovnicu i opunomoćila svoju ambasadu u Beču da može izdavati vize za putnike s hrvatskom putovnicom. 1993.  

  - UNPROFOR ne može na terenu osigurati primjenu Rezolucije 802 Vijeća sigurnosti, koja podrazumijeva prekid oružanih sukoba u Hrvatskoj, te se rješenje pokušava naći na političkoj razini u New Yorku, rekao novinarima u Zagrebu zapovjednik UNPROFOR-a general Nambiar. - U otvorenom pismu grupa muslimanskih intelektualaca građana Hrvatske traži prestanak sukoba Muslimana i Hrvata u BiH i apelira da se eventualni nesporazumi rješavaju mirnim dogovorima. - Veleposlanik SAD u NATO-u Reginald Bartholomew imenovan za američkog izaslanika na Mirovnim pregovorima o BiH.  

  - Američki predsjednik Bill Clinton izjavio u Washingtonu da še se SAD aktivnije uključiti u mirovne pregovore o BiH, ali bez angažiranja svojih kopnenih trupa. - Američki plan o BiH primljen u Moskvi sa zadovoljstvom, jer su SAD odustale od namjere bombardiranja iz zraka srpskih položaja i ukidanja embarga na uvoz oružja u BiH. - Turska ocijenila američki plan za BiH "značajnim, ali nepotpunim", te da "američka inicijativa ne odgovara očekivanjima Turske". 1994. - Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o osnivanju Ureda Republike Hrvatske u SR Jugoslaviji sa sjedištem u Beogradu. - Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu francuskog ministra vanjskih poslova Alaina Juppea, te naglasio da je Hrvatska pozdravila i sve učinila da se oživotvori Juppe-Kinkelov plan.  

- Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granić uputio pismo glavnom tajniku UN Boutrosu Ghaliju, u kojem je zatražio od Vijeća sigurnosti jamstva za zaustavljanje ofenzivnih djelovanja Armije BiH u srednjoj Bosni i Mostaru. - U Ženevi nastavljeni pregovori o BiH, a glavna tema pregovora jest petnaest spornih teritorija (sedam između Hrvata i Muslimana i osam između Srba i Muslimana). Američki izaslanik u Ženevi Charles Redman najavio da je u Ženevi, što se tiče Amerike, započela nova faza pregovora. - U razgovoru za "Večernji list", zapovjednik Glavnog stožera HVO-a general-pukovnik Ante Roso upozorava da bi Alija Izetbegović htio stvoriti Bosnu po Kuranu, te da Hrvatima još nije jasno da je on politički šef, zapovjednik vojske i religiozni vođa Muslimana u BiH.  

  - Ministar vanjskih poslova Mađarske dr. Geza Jeszenszky, u intervjuu za "Večernji list", izjavio kako su sada žrtve bosanski Hrvati, "jer doista su sada oni prvenstveno ugroženi u BiH, što mogu razumjeti da hrvatska Vlada i čitav hrvatski narod sve to prate s velikom zabrinutošću". - Rusija neće uložiti veto u UN na zračne napade NATO-a u BiH, izjavio u New Yorku ruski veleposlanik u UN Jurij Voroncov. - Glavni tajnik UN ima jasne ovlasti na naredi prvi zračni napad NATO-a u okolici Sarajeva, te ne mora zahtijevati odobrenje Vijeće sigurnosti, a Ghali je svoje ovlasti prenio na svog posebnog izaslanika za područje bivše Jugoslavije Yasushija Akashija. - Jugoslavenska vojska zaprijetila da će reagirati u slučaju zračnih udara NATO-a na položaje srpskih snaga u BiH. - Teška, gotovo dramatična situacija u hrvatskom naselju Podbrežje kod Zenice, gdje muslimanska postrojba "El Mudžahedin", u kojoj je i 100 fundamentalista iz islamskih zemalja, maltretira preostale Hrvate. - Raspolažemo s vrlo pouzdanim podacima da Rusija šalje izravnu pomoć Karadžiću u oružju i plaćenicima: prema nekim informacijama u postrojbama bosanskih Srba je više od 2.000 plaćenika iz Rusije, tvrdi u intervjuu za "Večernji list" general Armije BiH Jovan Divjak. 1996.  

 - Slovački premijer Vladimir Mečiar doputovao u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj. - Ministar obrane RH Gojko Šušak doputovao u Washington u petodnevni službeni posjet Ministarstvu obrane SAD-a. - Pomoćnik američkog državnog tajnika Richard Holbrooke doputovao u Sarajevo kako bi s bosanskohercegovačkim dužnosnicima i zapovjednicima IFOR-a pokušao ukloniti zapreke u provedbi mirovnog plana za BiH, koji se mora, kako je istaknuo, provesti bez iznimki i promjena.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.