12. ožujka: Dogodilo se na današnji dan

12.03.2014. 00:47:23

1992.   - Hrvatske pomorske snage prvi put uplovile u ratnu luku Lora.  

12.03.2014.

- Granate jugovojske pogodile bolnicu u Novoj Gradiški.   - U Osijeku od četničkih granata poginula dvije a ranjene tri osobe.  

      1993.   - Još jedan podmukao napad krajinskih Srba na Šibenik i Vodice raketnim sustavima "oganj" i "orkan".   - Amerikanci objavili svoj šesti izvještaj o teškim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije, s novim dokazima o srpskim zločinima.   - Njemačka vojska otpočela pripreme za uključivanje u mirovne operacije UN.   - Srbijanski predsjednik Slobodan Milošević ponovno u Parizu odigrao ulogu prepredena naivca, s obećanjem da će "praviti pritisak" na bosanske Srbe. Više od toga ni Mitterrand, ni Vance i Owen nisu uspjeli od Miloševića ishoditi.   - "Gazda Jezda", tj. Jezdimir Vasiljević, koji je pobjegao iz Beograda, došao u Izrael i u izraelske banke uložio između dvije i četiri milijarde dolara, tvrde tamošnji mediji.       1994.   - Rusija podupire rješenje UNPA u okviru cjelovite, suverene i međunarodno priznate Republike Hrvatske, izjavio, nakon što ga je u Predsjedničkim dvorima primio predsjednik Tuđman, posebni izaslanik predsjednika Jeljcina za bivšu Jugoslaviju i zamjenik ministra vanjskih poslova Rusa Federacije Vitalij Čurkin.   - Nakon dvodnevnih razgovora između vojnih izaslanstava HVO i Armije BiH, generali Ante Roso i Rasim Delić, u nazočnosti američkog generala Johna Galvina, potpisali u Splitu Sporazum o načelima ustroja savezne vojske BiH, a dogovoreno, također, da sve postrojbe stranih država, osim onih koje imaju suglasnost Republike BiH ili UN, napuste teritorij BiH.  

  - Hrvatska strana u nastavku hrvatsko-muslimanskih pregovora u Beču predočila da se prema već postojećem sporazumu iz Međugorja obavi razmjena svih zarobljenika i zatvore svi zatočenički centri, a to bi trebalo biti za velikih blagdana Uskrsa i Ramazana.       1995.   - U Kopenhagenu se dr. Tuđman sastao s američkim potpredsjednikom Al Goreom, glavnim tajnikom UN-a B.B. Ghalijem, kao i s N.H. Petersenenom, danskim ministrom vanjskih poslova.   - Najviše indonezijsko državno izaslanstvo, koje vodi predsjednik Republike Indonezije Suharto, doputovalo u višednevni posjet Hrvatskoj.       1996.   - Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu pomoćnika državnog tajnika SAD-a Johna Kornbluma, koji je zamijenio Richarda Holbrookea na toj dužnosti. Kornblum predstavio američki tim koji će raditi na primjeni Daytonskog sporazuma.   - U napuštenu Ilidžu, predgrađe Sarajeva, ušla policija Federacije BiH, u stvari samo muslimanska policija, jer policajcima Hrvatima spriječen je ulazak.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.