12- svibnja 1995. - zločin u Presnačama kod Banja Luke

12.05.2018. 19:30:51

Na današnji dan 1995. godine u mjestu Presnače kod Banja Luke dogodio se stravičan zločin u kojem su sestra Cecilija Grgić i župnik Filip Lukenda spaljeni unutar biskupskog svetišta svete Terezije. Bio je petak u 4 ujutro kada su "uniformirana lica" Republike Srpske aktivirala eksploziv i dignula u zrak biskupijsko svetište Sv. Male Terezije u Presnačama kod Banja Luke, a u župnom su uredu idućeg dana nađeni župnik mjesta - Filip Lukenda, te mjesna vjeroučiteljica sestra Cecilija Grgić. O njima je 1999. napisana i knjiga pod nazivom "Spaljene zemaljske ruže". U vrijeme ratnih strahota, sestra Cecilija nije se bojala pomisli da postane mučenicom. Bilo joj je nezamislivo napustiti svoje vjernike i pobjeći pred nadolazećim neprijateljem. Iako su je u Kući matici u Zagrebu nagovarali da se neko vrijeme makne, sestra Cecilija je to odbijala, želeći ostati s narodom koji ju je trebao. Ostala je s njime u dobru i u zlu do kraja života. Naši mučenici, počivali u miru. Dogodilo se na današnji dan - Domovinski rat

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.