12. veljače: Dogodilo se na današnji dan

12.02.2014. 16:10:29

1991. - Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman naglašava da, ako se Slovenija izdvoji, Jugoslavija više neće postojati i Hrvatske će donijeti odluku jednaku slovenskoj. - SDS BiH ne želi potpisati Deklaraciju o suverenosti i nedjeljivosti BiH. 1992. - Hrvatska i Makedonija međusobno se priznale kao samostalne i neovisne države. 1993. - Glavni tajnik UN Boutros Ghali u novom izvješću najavio da bi se UNPROFOR mogao povući iz Hrvatske, ako se ne bude poštivao mirovni plan UN i Rezolucija 802 Vijeća sigurnosti.  

 11.02.2014.

  - Visoki komesar UN za izbjeglice Sadako Ogata uputila prosvjed Radovanu Karadžiću jer Srbi već tjednima ne propuštaju humanitarnu pomoć u opkoljene gradove u istočnoj Bosni. - U Sarajevu potpisom zajednički dogovor načelnika Glavnog štaba Armije BiH i načelnika Glavnog stožera HVO, Sefera Halilovića i Milivoja Petkovića, o formiranju jednog zapovjedništva u srednjoj Bosni, koje će imati zadaću izdati zapovijed o prekidu neprijateljstava između HVO i Armije BiH. - U matičnim knjigama iz pravoslavnih mjesta (parohija) u Hrvatskoj nema pravoslavnih rođenih prije 1750. godine. - Mandat UNPROFOR-u u četiri UNPA područja u Hrvatskoj trebalo bi produljiti, ali je očito da ga treba preispitati da bi UNPROFOR bio sposoban za provedbu "Vanceovog plana", izjavio na američkoj TV-mreži pomočnik državnog tajnika SAD Thomas Niels. - Tri humanitarne organizacije pokrenule pred federalnim sudom u masovnih silovanja i drugih zločina.  

- U Osijeku poveden istražni postupak protiv bivšeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. 1994. - U Zagrebu se sastala izaslanstva hrvatske Vlade i Vlade SR Jugoslavije, a, među ostalim, razgovarala o statusu ureda u Zagrebu i Beogradu. Izaslanstvo SR Jugoslavije primio i predsjednik Tuđman, te naglasio da "usprkos svemu što se dogodilo u posljednjih nekoliko godina, dvije zemlje, koje imaju zajedničku granicu, ne mogu vječno živjeti u stanju neprijateljstva". - Završen još jedan krug ženevskih pregovora: 16. veljače u Međugorju sastat će se mješovite hrvatsko-muslimanske komisije za Mostar, a u Splitu bi se 18. veljače trebali sastati vojni zapovjednici HVO-a i Armije BiH, general Ante Roso i Rasim Delić. - U Hrvatskoj je, prema dosadašnjim podacima, uništeno 240 povijsenih naselja, 540 povijesnih objekata, 350 crkava, 46 muzeja, deset arhiva i 22 knjižnice, rečeno na prvoj, pod nazivom "Kulturocid u Vukovaru", u nizu stalnih tribina "Svjedočanstva rata", koje pokreću Hrvatsko žrtvoslovno društvo i Hrvatsko vijeće Europskog pokreta u Europskom domu u Zagrebu. - Washington naredio članovima obitelji američkih diplomata u Beogradu da napuste "SR Jugoslaviju". 1995. - Američki veleposlanik u Sarajevu Viktor Jakovich izjavio da njegova vlada pozitivno gleda na prijedlog o sazivanju sastanka Tuđman - Izetbegović - Milošević u Parizu. - General-bojnik Đuro Dečak u Bjelovaru izabran za novog predsjednika Udruge hrvatskih veterana domovinskog rata, umjesto dosadašnjeg predsjednika generala zbora u mirovini Martina Špegelja.  

  - Turanj, nakon odlaska muslimanskih izbjeglica iz zapadne Bosne, postao prava karlovačka ekološka bomba, tako da je vatra jedino sredstvo za sprečavanje zaraze. - U BiH zaživjela prva hrvatska veležupa: u Orašju ustrojena Veležupa Posavska. - Srpske snage i dalje napadaju bihaćku enklavu, usprkos dogovorenom prekidu vatre, javlja Reuter.  

    - U Tuzli skupina vojnika Armije Bi H nasilno uselila u kuće izbjeglih Hrvata i Srba, a muslimansko vojno zapovjedništvo traži od civilnih vlasti da se izmijeni sadašnji zakon koji onemogućava otvaranje stanova i kuća u kojima sada nitko ne živi, kako bi u njih uselili izbjeglice iz drugih dijelova BiH. - Hrvati i dalje panično bježe iz Banje Luke, rekao za "Večernji list" banjalučki biskup dr. Franjo Komarica. - The International Herald Tribune, iz pera Flore Lewis, ponovno nudi oživljavanje Jugoslavije. U komentaru pod naslovom "Jugoslavensko rješenje je Jugoslavija", ona predlaže labavu jugoslavensku konfederaciju. 1996. - Hrvatska i Turska potpisale u Zagrebu Sporazum o gospodarskoj suradnji i Sporazum o uzajamnoj zaštiti investicija između Republike Hrvatske i Republike Turske. - U vezi s neprihvaćanjem Koschnickove odluke o teritorijalnom ustroju Mostara, gradonačelnik zapadnog dijela Mostara mr. Mijo Brajković uputio pismo Carlu Bildtu, u kojemu traži da razmotri odluku EU-a u Mostaru i da je, nakon ocjene da je neutemeljena i protivna odredbama Daytonskog sporazuma, ukine i cijeli predmet vrati na ponovno odlučivanje. - Snage NATO-a u BiH dobile popis imena i fotografije 36 osoba optuženih za ratne zločine.

Autor: