17.siječan: Dogodilo se na današnji dan

17.01.2014. 17:35:34

k

1991. MOKRICE - Na sastanku u Morkicama Hrvatska i Slovenija donose sporazum o zajedničkoj suradnji po pitanjima obrane. BEOGRAD - Veleposlanik SAD Warren Zimmermann prenosi B. Joviću poruku službenog Washingtona u kojoj se ističe protivljenje svakoj uporabi sile, posebno od strane JNA, u rješavanju političke krize u SFRJ.   1992.

ZAGREB - Predsjednik dr. Franjo Tuđman primio je u prvi diplomatski službeni posjet neovisnoj Republici Hrvatskoj predsjednika Republike Italije Francesca Cossigu. - Do sada je u ratu u Hrvatskoj poginuo 21 novinar, od kojih 7 iz inozemstva. KARLOVAC - Na karlovačko područje stigli su časnici UN. Neprijatelj koristi primirje za ukopavanje i uređivanje svojih položaja. U okupiranim mjestima Vukmaniću i Slunju hrvatsko pučanstvo izloženo stalnom teroru. - Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izdao "Saopštenje o pravu srpskog naroda na samoopredeljenje". OSIJEK

- Od četničkog snajpera nedaleko Antunovca smrtno stradao foto-reporter agencije EPA (European Pressphoto Agency) Paul Jenks. DUBROVNIK - UNESCO šalje nove promatrače u Dubrovnik.   1993. ZAGREB

Još uvijek nema informacije o preostalih 130 zatočenih s Manjače, izjavio Urs Boegli, šef za djelatnosti Međunarodnog odbora Crvenog križa na području bivše Jugoslavije.   1994. ŽENEVA - Pripreme za nastavak Ženevskih pregovora protiču u nastojanjima za dobivanje potpore za dvije oprečne inicijative: europsku, koja je na stolu kao osnovni okvir za mirovni sporazum, te muslimansku, koja nastoji ishoditi premještanje pregovora u New York pod nadležnost Vijeća sigurnosti. SARAJEVO - Predsjedništvo BiH odbacilo u Sarajevu hrvatski prijedlog za cjelovito rješenje hrvatsko-muslimanskih odnosa, iznesen u Bonu, ocijenivši ga neprihvatljivim.   1995. NEW YORK - Glavni tajnik UN Boutros Ghali uputio izvješće Vijeću sigurnosti u kojem izražava zabrinutost zbog mogućnost izbijanja rata nakon povlačenja UNPROFOR-a iz Hrvatske, ali prešućuje njegov neuspjeh. ZAGREB - Najteže ćemo vratiti Baranju i istočnu Slavoniju, razgovore o tom apriorno su odbijali ne samo Srbi tog područja već i UNPROFOR, izjavio Vladimir Šeks u intervjuu "Glasu Slavonije".   1996. ZAGREB - U posjetu Hrvatskoj predsjednik Bugarske Željo Želev. Razgovarao s hrvatskim predsjednikom Tuđmanom. Potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.