17. srpnja 1946. – Strijeljan četnički vođa Draža Mihailović

17.07.2022. 09:39:00

Titove jugoslavenske komunističke vlasti osudile su Dražu Mihailovića zbog ratnih zločina i veleizdaje i odredile mu smrtnu kaznu. Strijeljan je s još osam četnika u Beogradu, nedaleko od bivše kraljevske palače Beli dvor.

Na današnji dan 1946. komunističke su jugoslavenske vlasti smaknule poznatog četničkog vođu Dražu Mihailovića. Partizani su ga uspjeli zarobiti četiri mjeseca prije u istočnoj Bosni, kod Višegrada. Suđenje Mihailoviću i ostalim poznatim četnicima počelo je 10. lipnja u Beogradu, na Topčideru. 

Mihailović je osuđen zbog ratnih zločina i veleizdaje i određena mu je smrtna kazna. Na današnji dan strijeljan je s još osam četnika u Lisičijem Potoku pokraj Topčidera, što je samo nekoliko stotina metara od nekadašnje kraljevske palače Beli dvor. Njegovo tijelo pokopano je na neoznačenom mjestu i danas se ne zna gdje mu je grob.

Zanimljivo je da su mnogi Srbi smatrali suđenje Mihailoviću namještenim od komunističkih vlasti. Danas je u Srbiji ovaj zločinac rehabilitiran, čemu se hrvatski državni vrh u načelu nije mnogo protivio. Kao paradoks, mnogo veće protivljenje izaziva u srbijanskom političkom vrhu kanonizacija hrvatskog mučenika kardinala Alojzija Stepinca.

Zanimljivo je da je američki predsjednik Truman posmrtno odlikovao Dražu Mihailovića redom Legije zasluga (Legion of Merit), zbog spašavanja nekoliko stotina američkih pilota za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ta je medalja Dražinoj kćeri Gordani uručena 2005. za vrijeme administracije američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Četnički zločinci izvršili su brojne pokolje na teritoriju NDH nad nedužnim civilima katoličke i muslimanske vjeroispovijedi. Riječ je o tisućama nevinih ljudi od obala Drine do Jadranskog mora.

Među njima je i 37 katoličkih svećenika od kojih su neki ubijeni na najbrutalniji način uz prethodna bestijalna mučenja i iživljavanja, pisao je HKV.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ph,ds/Foto: Draža Mihailović, United States Holocaust Memorial Museum, Izvor: commons.wikimedia.org

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.