19. kolovoza 1991. Operacija Labrador – kako je KOS htio Hrvatsku prikazati kao zemlju mržnje?

19.08.2022. 10:06:00

Dana 19. kolovoza 1991. Židovski centar u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, i židovski grobovi u Mirogoju pretrpjeli su bombaške napade kao dio tajne operacije Beograda i Srbije protiv mlade Hrvatske države. Eksplozije su uzrokovale materijalnu štetu, ali nije bilo ljudskih žrtava.

Namjera srpske politike i KOS-a je bila da se Hrvatska u svjetskoj javnosti prikaže kao zemlja mržnje, te država koja se izravno naslanja na NDH i Drugi svjetski rat.

U istom kontekstu propagandnog rata iz laboratorija KOS-a i Beograda, može se promatrati višedesetljetna agenda protiv Alojzija Stepinca i Katoličke Crkve kao progonitelja i mrzitelja Židova u II. svjetskom ratu, ali srećom danas istina izlazi na vidjelo zahvaljujući vrijednim istražiteljima kao dr. Esther Gitman.

Operacije “Labrador” i “Opera” bile su akcije koje je Kontraobavještajna služba JNA (KOS) od 19. kolovoza 1991. provodila u početnoj fazi Domovinskog rata u Zagrebu.

Kontekst: Akcije su predstavljale oblik specijalnoga rata protiv Hrvatske intenzivnom propagandom i terorističkim akcijama.

Glavni je cilj bio svjetskoj javnosti hrvatsku vlast predstaviti kao profašističku i stvoriti protuhrvatsko raspoloženje kod Židova i šire svjetske javnosti, tako što su podmetnute i aktivirane ekspozivne naprave u Židovskoj općini u Zagrebu i na židovskom groblju na zagrebačkom Mirogoju. U sklopu protuhrvatske propagande televizijski snimci stradalih Hrvata prikazivali su se kao snimci srpskih žrtava hrvatskih zločina.

U kolovozu mjesecu 1991. KOS, izveo je nekoliko aktivnosti pod kodnim nazivom Operacija Labrador, s ciljem kompromitiranja Hrvatske. Operacija Labrador trebala se sastojati od nekoliko terorističkih napada sa ciljem da se upotpune aktivnosti Operacije Opera – propagandne kampanje koja je trebala dezinformirati medije. Te dvije operacije htjele su Hrvatsku, koja je planirala proglasiti u listopadu definitivnu neovisnost od SFR Jugoslavije, predstaviti svijetu kao profašističku državu koja je direktna nasljednica NDH.

Alternativno ime Operacije Opere bilo je Operacija Opera-Orijentalis, ili Operacija Opera Orientalis.

Operaciju Labrador vodio je pukovnik general Slobodan Rakočević, voditelj odjela KOS-a u Zemunu. U Zagrebu, operativnu kontrolu Labradora dodijeljena je pukovniku Ivanu Saboloviću i majoru Čedi Kneževiću. Pukovnik Radenko Radojčić je imao zadatak stvoriti zalihe eksploziva u Zagrebu i okolici, kao i postaviti eksplozivne naprave. Eksplozivi i neka oružja smještena su na nekoliko lokacija.

Dana 19. kolovoza 1991. Židovski centar u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, i židovski grobovi u Mirogoju pretrpjeli su bombaške napade kao dio te tajne operacije. Eksplozije su uzrokovale materijalnu štetu, ali nije bilo ljudskih žrtava. Nije bilo javnog poziva za preuzimanje odgovornosti ovog čina. Uz te dvije eksplozije, postoje optužbe da su KOS-ovi agenti odgovorni i za bombaške napade na pruzi Zagreb-Beograd kraj Vinkovaca kao i na željezničkoj pruzi između Gline i Vojnića.

VIDEO

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.