19. studenog 1991. Nadin – nastavak pokolja iz Škabrnje

19.11.2016. 09:27:11

Dan nakon ulaska JNA , četnika i postrojbi hrvatskih Srba u Vukovar i Škabrnju nastavljaju se pokolji hrvatskog stanovništva. Dok se u Vukovaru ubija u Borovu Naselju, Veleprometu i drugdje, na drugom kraju Hrvatske ubijaju se civili u Škabrnji i obližnjem Nadinu. Kobni 18. i 19. studenog 1991. godine ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj povijesti. Pao je herojski grad Vukovar i Škabrnja. Sljedećeg dana srpske paravojne formacije domaćih Srba uz pomoć JNA ulaze i u ravnokotarsko selo Nadin, gdje su ubili 14 hrvatskih civila. Isti dan palo je i Borovo Naselje. Kako je Škabrnja u sjeni Vukovara, tako je i Nadin u sjeni Škabrnje. Prije toga je palo Kruševo i Jasenice, pa Škabrnja. Istovremeno su Smoković, Kašić, Smilčić, Biljane preko Debelog Brda, bili transverzala sastavljena od sela u kojem je živio pravoslavni puk i dobro naoružane postrojbe Srba koje je naoružala JNA. To je dovelo Nadin u bezizlazni položaj okruženja, pa na današnji dan srpska vojska ulazi u Nadin. Pri tome su hrvatski branitelji Nadina uništili dva tenka JNA.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.