19. veljače: Dogodilo se na današnji dan

19.02.2014. 00:16:17

1990.   - U reakcijama opozicijskih prvaka na novi izborni zakon u Hrvatskoj prevladava stajalište da su svi protiv većinskog izbornog sustava I protiv trodomnog Sabora.       1992.   - Potpisani sporazumi o uspostavi diplomatskih odnosa i ukidanju viza između Finske i Hrvatske.   - Pravi razmjeri zločina koje su počinili pripadnici bivše JNA i srpskih neregularnih jedinica u Hrvatskoj bit će poznati tek nakon dolaska mirovnih snaga UN i povlačenja okupatorske vojske iz Hrvatske, stoji u pismu predsjednika Sabora dr. Žarka Domljana Boutrosu Ghaliju.   - Podaci Helsinki Watcha o gaženju ljudskih prava u Hrvatskoj od JNA i srpskih paravojnih formacija pate od bitnog nedostatka: ne pravi se razlika između agresora i žrtve, niti se uzima u obzir da su dijelovi hrvatskog teritorija okupirani, reagira se u hrvatskim javnim glasilima.  

19.02.2014.

- Granice se ne smiju mijenjati silom, izjavio je dr. Franjo Tuđman bečkom dnevniku Der Standard.       1993.   - Vijeće sigurnosti dogovorilo se o planu rezolucije kojom se privremeno, do 31. ožujka, produljuje mandat UNPROFOR-a u Hrvatskoj. Sve će snage UNPROFOR-a biti obuhvaćene mandatom u skladu s poglavljem 7. Povelje UN, koje predviđa primjenu sile.  

  - Delegacija Republike Hrvatske u New Yorku istaknula u razgovoru sa Cyrusom Vanceom i Davidom Owenom da neće prihvatiti nijedno rješenje kaje ugrožava suverenost Hrvatske ili sužava njezin teritorijalni integritet, kad je u pitanju produženje mandata UNPROFOR-a.   - Iz Pariza najavljeno osnutak posebne radijske postaje na Jadranu za "razbijanje medijskog monopola u bivšoj Jugoslaviji".   - Visoka povjerenica UN za izbjeglice Sadako Ogata zatražila od glavnog tajnika UN Boutros Ghalija da naredi ponovnu uspostavu humanitarnih operacija u Bosni i Hercegovini.   - Odbor ministara Vijeća Europe u Strasbourgu osudio "upurabu silovanja kao ratnog sredstva" u bivšoj Jugoslaviji.       1994.   - U poruci Bila Clintona američkoj i svjetskoj javnosti, predsjednik SAD optužio Srbe kao glavne krivce za agresiju i etničko čišćenje te upozorio američku javnost da će se američki zrakoplovi možda naći u vojnoj akciji nad Sarajevom.   - Na pregovorima u Frankfurtu između Granića i Silajdžića na vidiku sporazum, jer su "Amerikanci snažno ušli u igru", kazao hrvatski ministar vanjskih poslova.   - Francuska televizija (TF 1) za masakr na sarajevskoj tržnici optužila Muslimane, prikazavši "tajni" i "povjerljivi" izvještaj, koji je navodno u rukama Ghalija, a koji dokazuje da je granata upućena s položaja 1.500 metara unutar crte koju čuvaju Muslimani.  

  - Oko 400 ruskih "plavih kaciga" krenulo iz sektora Istok u Hrvatskoj prema Sarajevu, gdje bi se trebali razmjestiti najvjerojatnije u srpskom dijelu Sarajeva.  

      1995.   - U Karađorđevu razgovarali srbijanski predsjednik Slobodan Milošević i ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev o najnovijim inicijativama međunarodne zajednice za mirno rješenje sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.   - U svjetskim medijima veliki publicitet dobila "svadba stoljeća" u Srbiji, ženidba ratnog zlikovca i kriminalca Arkana i pevaljke Cece, koje u Srbiji uzdižu do mitskih junaka.  

      1996.   - Nakon rimskih dogovora o Mostaru smanjen Koschnickov distrikt, a gradonačelnik Mijo Brajković to prokomentirao riječima: "Ovo je častan kompromis s kojim mogu biti zadovoljni svi pošteni Mostarci".   - Predsjednik Tuđman odbio potvrditi Jozu Radooša (HSLS) za gradonačelnika Zagreba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.