2.000 zaposlenika tuži MORH zbog dežurstava, noćnih straža..

26.05.2015. 14:40:40

Zbog neisplata dežurstava, noćnih straža i terenskih dodataka MORH će nakon sudskih procesa godinama isplaćivati zaposlenike. Ministar obrane Ante Kotromanović žalio se da je Hrvatska jedina država na svijetu gdje vojnici imaju osmosatno radno vrijeme, ali odštete će svejedno morati platiti. U MORH-u su potvrdili da u ovom trenutku na sudu imaju oko 4.000 radnih sporova, a pola ih se odnosi na potraživanja zaposlenika. Samo te dvije tisuće tužbi mogle bi ih koštati oko 100 milijuna kuna. Radi se, očito, o novcu zarađenom sukladno potpisanim ugovorima, pa bi on vojnicima svakako trebao biti isplaćen, no na ovaj iznos treba zaračunati potpuno nepotrebnih dvadesetak milijuna kuna sudskih troškova i kamata na te iznose. Iz MORH-a poručuju da u svojem financijskom planu godišnje osiguravaju sredstva za izdatke po sudskim presudama u iznosu od oko 70 milijuna kuna. Toliki se iznos već isplaćuje nekoliko godina, a sigurno će se i još nekoliko onima koji će sud tek dobiti, pa će se u konačnici sasvim sigurno iznosi zbrajati u stotinama milijuna kuna. 'Mi smo bili jedina država na svijetu u kojoj su vojnici imali osmosatno radno vrijeme, morali smo ih plaćati da stražare subotom i nedjeljom pa sada imamo tužbe teške stotine milijuna kuna. Jedino smo ministarstvo koje mora unaprijed planirati novac zbog tužbi za koje znamo da ćemo ih izgubiti', svojedobno je komentirao ministar Ante Kotromanović.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.