2.1.: rođen general Slobodan Praljak

02.01.2015. 19:36:23

Na današnji dan 1945. godine rođen je u Čapljini istinski domoljub i heroj Domovinskog rata – general Slobodan Praljak. Slobodan Praljak završio je tri fakulteta – Fakultet elektrotehnike u Zagrebu, Filozofski fakultet u Zagrebu (Filozofija i Sociologija) i Akademiju dramske umjetnosti. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih bio je kazališni redatelj u Zagrebu, Osijeku i Mostaru, a krajem 80-ih bio je i filmski redatelj. Na početku Domovinskog rata, 1991. godine pristupio je dragovoljno oružanim snagama Republike Hrvatske i uskoro je svojim zalaganjem (bio zapovjednik obrane Sunje) promaknut je u čin general-bojnika. Tijekom 1992. i 1993. godine, radio je kao jedan od 14 članova vijeća nacionalne obrane Republike Hrvatske i član Hrvatskog državnog povjerenstva za odnose s UNPROFOR-om. Bio je visoki predstavnik ministarstva obrane Republike Hrvatske, a 13. svibnja 1993. godine imenovan je za predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Od 24. srpnja 1993. godine general Slobodan Praljak bio je načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane, a s te pozicije odlazi krajem ’93. nakon sukoba s Mladenom Naletilićem Tutom. O njegovoj ljubavi prema domovini svjedoči i to da je iako nije bio mobiliziran u Oluji, sam otišao na ratište te sudjelovao u oslobađanju Dvora na Uni i Hrvatske Kostajnice! Danas je general Praljak zbog opužbe za ratne zločine u ratu u Bosni i Hercegovini u u zatvoru u Scheveningenu te mu se sudi u Haagu s još petoricom hercegbosanskih Hrvata. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.