2. prosinca 1991. Pogibija zrakoplovaca u Otoku

02.12.2017. 16:28:20

U Otoku pokraj Vinkovaca u obrani Hrvatske poginula su četvorica hrvatskih zrakoplovaca – piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Griva i Ante Plazibat. Riječ je o pripadnicima Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, ustrojenog na početku Domovinskog rata i poznatijeg pod nadimkom Crne vrane, koji su poljoprivrednim i sportskim zrakoplovima dostavljali pomoć opkoljenim dijelovima Slavonije. Djelovao je s improviziranih aerodroma u okolici Đakova, a raspolagao je s nekoliko malih sportskih zrakoplova i velikim sporim dvokrilnim poljoprivrednim avionima An-2. Tijekom opsade Vukovara, isprva su iz njih padobranima izbacivali sanduke s pomoći. No, uskoro su dosjetljivi hrvatski oružari od plinskih boca napunjenih eksplozivom počeli izrađivati takozvane bojler-bombe pa je na neprijateljske položaje počeo padati i smrtonosan teret. Preciznost djelovanja omogućavao im je GPS uređaj za satelitsku navigaciju. Jugovojska je uskoro počela respektirati neočekivanu pogibelj iz zraka koju, unatoč tehničkoj nadmoći nikako nije mogla zaustaviti. Zbog toga je blizu bojišnice dopremljena cijela raketna pukovnija iz Srbije, naoružana najmodernijim raketnim sustavom KUB-M, odnosno SA-6. Jedna raketa pogodila je, 2. prosinca 1991. iznad Otoka pokraj Vinkovaca spori An-2 u kojem su poginuli osnivač voda Marko Živković i drugi pilot Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat Rade Griva. U takvim okolnostima vod je morao prestati s borbenim djelovanjima. Do tada su, u nešto manje od dva mjeseca, hrabri hrvatski letači obavili 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi te hrana I lijekovi za opkoljeni Vukovar. Hrvatski vojnik/vojni vremeplov/hrt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.