2. veljače: Dogodilo se na današnji dan

02.02.2014. 23:32:47

1993.   - Četnici u Zadar željezničkom prugom uputili vagon pun eksploziva, koji je, na sreću, eksplodirao pred tunelom u selu Debeljak.   - Ministarsko vijeće EZ podržalo Vance-Owenov plan o BiH i zaprijetilo Srbiji jačim sankcijama.  

02.02.2014.

- Stalno odgađanje primjene Vanceova plana izaziva veliko i opravdano ogorčenje hrvatske javnosti, stoji u pismu Odbora za vanjsku politiku hrvatskog Sabora parlamentima prijateljskih zemalja.   - Srbi će se morati pomiriti s porazom u zadarskom zaleđu, ili će morati pretrpjeti nove poraze, rekao u intervjuu za "Der Spiegel" dr. Franjo Tuđman.   - Slomljena nova četnička agresija na zadarsko zalede, izjavio za Hrvatsku televiziju zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Janko Bobetko.  

  - Izetbegović prešućuje istinu u pismu kojeg je uputio dr. Tuđmanu stoji u priopćenju HVO Hrvatske zajednice Herceg-Bosna iz Mostara.   - Pripadnici HVO u Busovači uhitili više od 200 snajperista, među kojima nema civila.  

  - Šef austrijske diplomacije Alois Mock izjavio u Bruxellesu da je plan za BiH "neprovediv".   - Washington sumnjičav prema Vance-Owenovom planu za BiH jer bi mogao ozakoniti srpsko etničko čišćenje.   - Predsjednik "SRJ" Dobrica Ćosić u pismu predsjedniku Rusije Borisu Jeljcinu istaknuo "ulogu demokratske Rusije u jugoslavenskoj krizi".       1994.  

  - Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima predsjednice vlada Turske i Pakistana, Tansu Ciler i Benazir Bhutto, nakon njihovog posjeta Sarajevu.   - Vlada HR Herceg-Bosne ocijenila neutemeljenim tvrdnje da je Republika Hrvatska uputila svoje regularne trupe u BiH.   - Do sada su zaustavljena tri konvoja jer nisu imali urednu dokumentaciju, a 500 humanitarnih konvoja je nesmetano prošlo - izjavio za "Večernji list" Martin Raguž, predstojnik Ureda za prognanike i izbjeglice HR Herceg-Bosne, u povodu sve češćih optužbi da Hrvati ne propuštaju humanitarne konvoje u BiH.   - Njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel izjavio novinarima u Bonnu da "u Bosni ima hrvatskih dragovoljaca, ali nema regularnih hrvatskih trupa."   - UNPA područja u Hrvatskoj su pod kontrolom "teško naoružanih i agresivnih Srba", a i u prošloj godini "nastavljeno je etničko čišćenje nesrba", stoji u godišnjem izvještaju State Departmenta američkom Kongresu o stanju ljudskih prava u svijetu u 1993. godini.       1995.   - Za ratnih sukoba iz BiH prognano oko 400 000 Hrvata, a od potpisivanja Washingtonskog sporazuma više od 50 000 Hrvata, kaže se u pismu Zajednice prognanika Herceg-Bosne predsjedniku Tuđmanu.   - U Parizu tvrde da je šef njemačke diplomacije Klaus Kinkel telefonski pristao na održavanje nove međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji.  

  - Plan kontaktne skupine Z4 "krojili" su veleposlanici: Peter Galbraith (SAD), Leonid Kerestedžijanc (Rusija), Jean-Jacques Gaillarde (Francuska), Geert Ahrens (Ženevska konferencija), Alfredo Mattcota Cordella (Ženevska konferencija), a glavni mu je dio "Ustavni sporazum o Krajini", koji praktički daje Srbima u Hrvatskoj "državu u državi".       1996.      

  - Belgijski general major Josef Schoups, koji bi trebao zapovijedati vojnim snagama za zaštitu Prijelazne uprave Ujedinjenih naroda za istočnu Slavoniju (UNTAES), predviđa da će na to hrvatsko područje doći do kraja veljače.

Autor: