20. lipnja 1990. – podignut hrvatski barjak pred Hrvatskim saborom!

20.06.2017. 15:43:16

20. lipnja 1990. Hrvatski sabor promijenio je službeni naziv Socijalistička Republika Hrvatska u Republika Hrvatska. Ispred zgrade Hrvatskog sabora skinuta je zastava sa zvijezdom petokrakom i podignut hrvatski barjak crven-bijeli-plavi sa povijesnim hrvatskim grbom. Hrvatska televizija, tada zaista hrvatska, prenosila je direktno ovaj događaj. Milijuni Hrvata u domovini i svijetu su sa radošću i suzama u očima dočekali ovaj povijesni trenutak, a suza u oku potekla je i predsjedniku Tuđmanu. S desne strane predsjedniku Tuđmanu stajao je njegov tada najbliži suradnik Stjepan Mesić. Hrvatski barjak konačno ispred Sabora!
podizanjehrvatskogstijegaum
Gromoglasni pljesak okupljenih prolomio se Markovim trgom kada je policajac u hrvatskoj odori skinuo zastavu sa petokrakom i svečano podignuo prekrasnu hrvatsku zastavu sa povijesnim hrvatskim grbom. Srca Hrvata posvuda diljem svijeta bila su puna neopisive radosti jer je ovo bio trenutak koji su generacije čekale. Mnogi Hrvati su, naime, 45 godina trpjeli teške progone robije i progone zbog držanja hrvatskog grba ili izlaganja istog na javnim mjestima ili vjenčanjima, donosi kamenjar.com. Stari povijesni hrvatski grb postao je sastavni dio službene trobojnice, a naziv “Izvršno vijeće Socijalističke Republike Hrvatske” zamijenjeno je nazivom Vlada Republike Hrvatske. Nametnuto pitanje – bijelo ili crveno polje? Zanimljivo je da je tadašnji grb na zastavi Republike Hrvatske počinjao sa bijelim poljem. Živa potvrda tome nije bila daleko: hrvatski povijesni grb na krovu crkve Svetog Marka star preko 150 godina počinje istim bijelim poljem! Stoga, nitko nije tada postavljao pitanje ‘korektnosti’ hrvatskog grba jer je zdrav razum i pogled na krov Markove Crkve svjedočio da su u hrvatskoj povijesti i jedan i drugi grb (sa početnim bijelim i crvenim poljem) bili u javnoj uporabi još davno prije II. svjetskog rata i navodne „ustašoidnosti“ povijesnog hrvatskog grba sa početnim bijelim poljem. Potvrda tome jest povijesni kontinuitet hrvatske zastave: službena zastava Trojedine Kraljevine u periodu od 1868-1918( 50 godina!), po kojoj je i napravljen spomenuti krov na crkvi svetog Marka, ima grb sa početnim bijelim poljem. Zastava Banovine Hrvatske (1939-1941.) imala je inačicu sa i bez hrvatskog grba (zbog pritisaka velikosrpskog režima). Inačica sa hrvatskim grbom imala je početno bijelo polje i kao takva se isticala na javnim zgradama u Zagrebu. NDH je koristila verziju sa bijelim početnim grbom, iako u Zakonskoj odredbi o državnom grbu to nije striktno odredila. Istim zakonom je određeno da se u samoj zastavi u lijevom kutu crvenog vodoravnog polja nalazi troplet sa slovom U, te se stoga samo ta inačica zastave može smatrati službenom zastavom NDH ili tzv. „ustaškom zastavom“. Od 1945. hrvatski grb na zastavi je zabranjen i njegova uporaba je kažnjavana teškim robijama i mučenjima, a na njegovom mjestu nalazio se zloglasni totalitaristički simbol – crvena petokraka. Ona je maknuta na današnji dan 1990., a 21. prosinca 1990. Zakonom o grbu, zastavi i himni određeno je crveno polje na grbu kao početno polje SLUŽBENE zastave Republike Hrvatske. Među Hrvatima u dijaspori i domovini koristi se i danas povijesna inačica sa početnim bijelim poljem bez ikakve primisli prema periodu II. svjetskog rata, već kao narodno sjećanje na borbu Hrvata za svoju zastavu. Naime, zastava jest simbol povijesti jednog naroda, te ima dublju društvenu, kulturnu i narodnu dimenziju unutar jednog naroda. To se pravo ne može i ne smije oduzeti hrvatskom narodu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.