22. kolovoza 1991.g. - Operacija "Brđani '91" u kojoj je poginulo pet hrvatskih gardista

22.08.2022. 09:22:00

Na današnji dan 1991. godine hrvatske su snage pokrenule prvu veću napadajnu akciju na sisačkom ratištu. Cilj akcije poznat pod nazivom „Brđani ’91.“ bio je deblokirati cestu između Komareva i Sunje do koje se tada moglo jedino skelom preko Save.

Akciju su predvodili pripadnici 2. bojne 2. A brigade Zbora narodne garde, uz pomoć dragovoljaca iz 57. Samostalnog bataljuna te pripadnika MUP-a Republike Hrvatske. U žestokoj borbi kod Brđani Ceste poginulo je pet hrvatskih gardista – Ivica Hrnčević, Ivan Devčić, Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan, a 17 ih je ranjeno. Zbog nadmoći neprijatelja u ljudstvu i tehnici komunikacija na koncu nije deblokirana. Tragične akcije, kojoj je cilj bio deblokirati cestu Sisak–Sunja, prisjetio se jednom prilikom Davor Smuđ, jedan od zapovjednika u 2. bojni 2. A brigade ZNG-a:

“Mi smo trebali ovladati komunikacijom Sisak-Sunja. U tijeku noći krenuli smo iz Komareva obilaznim pravcem preko Madžara, Letovanaca, Čakala, Trnjana da bismo izašli na cestu Brđani Kosa. Na neprijateljsko područje ulazili smo bočno i sve što je bilo pred nama prošli smo bez ljudskih gubitaka, imali smo dvojicu ranjenih. Izlaskom na cestu trebalo nas je dočekati pojačanje, međutim kako nikoga nije bilo, desetak minuta kasnije izdata je zapovijed za pokret prema Sunji. Na toj ravnici bilo je jedno uporište ispred nas na otprilike 200-300 metara koje smo uništili. Međutim, neprijatelj je zauzeo mjesto na pruzi s našeg lijevog boka i otvorio pješačku vatru. Od nas 86 ili 87, sedamnaestorica ‘Gromova’ je ranjeno, trojica teško, a dvojica su odmah smrtno stradala. Bila je to teška borba, pucalo se na sve strane, ali pružali smo dobar otpor. Zahvaljujući dragom Bogu koji je spustio jutarnju sumaglicu uspjeli smo se izvući jer smo bili izloženi neprijateljskoj paljbi na otvorenoj cesti.”

Istog dana u zasjedu su upali pripadnici 3. bojne 2. A brigade ZNG. Dogodilo se to kod Gornjeg Taborišta u šumi Pokule na cesti između Gornjeg Viduševca i Pokupskog. Smrtno je stradao 30-godišnji dragovoljac Damir Pintar iz Karlovca, dok su dvojica njegovih suboraca ranjeni. Iza sebe Pintar je ostavio suprugu i dvoje djece.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.