22. listopada 1995. - Govor Franje Tuđmana u UN-u

23.10.2017. 13:16:20

Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman održao je 22. listopada 1995. govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u sklopu proslave 50. obljetnice postojanja te organizacije. Ujedinjeni narodi osnovani su nakon završetka Drugoga svjetskog rata kao zamjena za Ligu naroda koja se pokazala neučinkovitom u očuvanju svjetskog mira. Mir i sigurnost, poboljšanje suradnje i prijateljskih odnosa među narodima zapisani su kao ciljevi osnivačke Povelje UN-a potpisane 26. lipnja 1945. u San Franciscu. 51 država poduprla je Povelja koja je stupila na snagu 24. listopada 1945. Nažalost, u pedeset godina postojanja ni Ujedinjeni narodi nisu uspjeli očuvati svjetski mir. Devedesete godine prošlog stoljeća obilježili su krvavi plemenski sukobi u Africi, ali i nemilosrdni ratovi na području bivše Jugoslavije. Hrvatska je bila žrtva te neučinkovitosti ne samo zbog izostanka reakcije na početku sukoba, nego i zato što je za sve zaraćene strane UN uveo embargo na uvoz oružja, čime je zapravo olakšana velikosrpska agresija. Ipak, Hrvatska je sačuvala slobodu i cijelo vrijeme rata poštivala je sve obveze koje joj je nametnula međunarodna zajednica. Štoviše, razvila se u oružanu silu i u nizu oslobodilačkih operacija tijekom 1995. oslobodila je golem dio okupiranog teritorija. Tuđman je na proslavu obljetnice UN-a došao netom nakon pobjedničke operacije „Južni potez“ koja je primorala Srbe da napokon sjednu za pregovarački stol i dogovaraju mir koji će se uskoro potpisati u Daytonu. U svome govoru naglasio je da Hrvatska želi pravedan mir te izrazio nadu da neće morati upotrijebiti oružje kako bi vratila zadnji dio okupiranog teritorija. Američki predsjednik Bill Clinton sutradan je potvrdio kako će SAD, sve dok se sukob ne završi mirovnim sporazumom, i dalje ima ulogu posrednika u pregovorima. Prije povratka u domovinu Tuđman je obavio niz diplomatskih susreta te raazgovorao s Clintonom, čime je potvrđeno da je Hrvatska važna saveznica najjače svjetske velesile.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.