23.OBLJETNICA AKCIJE MASLENICA: Sjećanje na prvu veliku pobjedu Hrvatske vojske

15.01.2016. 14:31:10

Nizom različitih događanja, memorijalnih svečanosti, predavanja i sportskih susreta u Zadarskoj će se županiji od 17. do 27. siječnja obilježiti 23.godišnjica Vojno redarstvene operacije Maslenica, uvriježenog naziva Akcija Maslenica. Program ovogodišnjge obilježavanja Akcije Maslenica predstavili su u četvrtak u Domu županije zadarski župan Stipe Zrilić, Ivica Mikulić iz Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Davor Prtenjača, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade i Jakov Vidović, ispred gradske uprave Zadra koji će značajno sudjelovati u organizaciji većine događaja. Župan Zrilić je prije predstavljanja programa napomenuo da ni ove godine MORH, kao ni jedno drugo državno tijelo, nije službeni nositelj organizacije obilježavanja Akcije, iako je to više puta predloženo, ali da Oružane snage RH na više načina potpomažu program obilježavanja. Udarni dani ovogodišnje 23. obljetnice bit će 21. i 22. siječnja. Već ujutro 21.siječnja zasvirat će budnica na zadarskom Poluotoku, a centralni, najsvečaniji i najatraktivniji dio proslave je u 10,30 sati istog dana kada će se održati mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama. U danima obilježavanja Akcije na nekoliko mjesta na nekadašnjoj bojišnici bit će položeni vijenci za poginule branitelje te će za njih biti održane mise u nekoliko crkvi u Zadarskoj županiji. Za one koji žele sudjelovati u ovogodišnjim manifestacijama treba naznačiti da sve čitav višednevni program počinje već u ovu nedjelju kada će u 8 sati od Zelenog hrasta krenuti Hodnja predstavnika udruga proizišlih iz Domovinskog rata Koracima nade u istinu koja će završiti u Pridragi. maslenica_pozivcnica_1_16_1 Na predstavljanju programa u Domu županije Davor Prtenjača je govorio o samoj Akciji Maslenica i činjenici da je njoj ne samo omogućeno prometno povezivanje sjevera i juga Hrvatske već je i oslobođen značaj prostor i niz mjesta u zadarskom zaleđu, a bojišnica je pomaknuta s rubnih dijelova Zadra. Bila je to prva velika pobjeda Hrvatske vojske. Osim svega, tom su Akcijom stvoreni uvjeti za pripremu najvažnije oslobodilačke akcije - Oluje. U Akciji Maslenica i nakon nje, u borbama za pojedine položaje, do stabilizacije bojišnice, poginulo je 127 hrvatskih branitelja, dok je srpska strana, po vlastitom priznanju, izgubila 490 vojnika. Na manifestacije obilježavanja Akcije Maslenica doći će veterani, obitelji poginulih branitelja i drugi građani iz svih djelova Hrvatske, pogotovo Dalmacije, a očekuje se dolazak jednog autobusa s djecom iz Slavonskog Broda, grada sjedišta 3.gardijske brigade koja je u Akciji i nakon nje pretrpjela značajne gubitke.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.