24. veljače: Dogodilo se na današnji dan

24.02.2014. 00:15:14

1990.

24.02.2014.

- U dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu počeo dvodnevni Prvi opći sabor Hrvatske demokratske zajednice, na kojem sudjeluje oko dvije tisuće delegata iz zemlje i svijeta, predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman otvorio Sabor.

- U uvodnom izlaganju na Prvom općem saboru HDZ-a predsjednik Zajednice dr. Franjo Tuđman istaknuo da će HDZ stvoriti sve pretpostavke da bi hrvatski narod samostalno odlučivao o svojoj sudbini, imao pravo na samoodređenje I državnu suverenost.

1991.

Unatoč policijskoj zabrani, u centru Dalja okupilo se nekoliko tisuće Srba iz tog sela te okolnih mjesta na skupu podrške Predsjedništvu SFRJ i JNA, no bio je to samo "klasični" antihrvatske miting.

1992.

- Predsjednik Zaklade za ljudska prava američkog Kongresa David Phillips osudio zvjerstva srpskih trupa počinjena u ratu protiv Hrvatske i pozvao SAD da priznaju Republiku Hrvatsku.

- Ofenziva jugovojske i četnika na Skradin.

- Andrija Andabak i Josip Magdić, iz Nuštra, od rujna prošle godine do potpisivanja primirja 3. siječnja, uništili 27 neprijateljskih tenkova i 2 oklopna transportera.

U Banja Luci proglašena tzv. republika srpska u BiH.

1993.

- U Zagrebu obilježena treća obljetnica Prvog općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice.

- U Republici Hrvatskoj upisano 55 političkih organizacija, priopćeno iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

- Dramatične vijesti o kritičnom položaju hrvatskih vojnika, tzv. "somoborske grupe", koji su već 13 mjeseci u zatvoru Okružnog suda u Somboru.

- Ruski predsjednik Jeljcin objelodanio svoja nečela za rješavanje rata u BiH. Plan ima osam točaka i apsolutna je podrška Vanceovoj i Owenovoj viziji budućeg ustrojstva i administrativne podjele BiH.

- Komisija UN za ljudska prava donijela dvije rezolucije o kršenju tih prava na području bivše Jugoslavije, u kojima je srpska strana oštro optužena kao glavni krivac.

- Bill Clinton i Boutros Ghali u Bijeloj kući postigli suglasnost o planu zračne operacije dopreme humanitarne pomoći za stanovnike Bosne "pod okriljem UN".

1994.

- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, na prvoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a u Zagrebu, najavio potrebu dogovora s Muslimanima, jer to međunarodni čelnici preporučuju kao uvjet za pomoć pri rješavanju problema UNPA-zona u Hrvatskoj i otvaranje brojnih međunarodnih institucija.

- Ministar vanjskih poslova Hrvatske dr. Mate Granić govorio u Ženevi na redovitoj godišnjoj sjednici Komisije UN za ljudska prava i istaknuo da hrvatska Vlada ne odobrava niti je u njezinoj politici da na bilo koji način pridonosi stvaranju ozračja povoljnog za kršenje ljudskih prava, a među ostalim, vodi se istraga protiv 227 osoba osumnjičenih za terorizam i druga djela protivna humanitarnom pravu.

- U Mostaru već više od deset dana nitko nije poginuo.

- U Međugorju, na sastanku predstavnika Armije BiH i HVO-a, u prisutnosti predstavnika UNPROFOR-a, dogovorena zamjena 1.000 zatočenika.

Muslimanske snage, samo dan prije stupanja na snagu primirja, nastavile žestok napad na Vitez i Uskoplje (Gornji Vakuf).

- Unatoč naredbi UNPROFOR-a, bosanski Srbi izvlače i prebacuju topove iz zabranjene u slobodnu zovu i time grubo krše ultimatum NATO-a.

- Glasnogovornik UNPROFOR-a u Sarajevu Bill Aikman priznao da još ima srpskih topova s posadama oko Sarajeva.

1995.

- Tridesetprvi ožujka vjerojatno će značiti samo formalni kraj mandata UNPROFOR-a. Niti će toga dana UNPROFOR nestati iz Hrvatske niti će Hrvatska toga dana krenuti u rješavanje problema okupiranih područja drugim sredstvima. Dramatičnost 31. ožujka vole pothranjivati oni koji žele zadržati status quo, rekao u intervjuu za "Večemji list" Miomir Žužul, hrvatski veleposlanik pri UN u Ženevi.

- EU nije sudjelovao u svečanom otvaranju mosta koji spaja hrvatske dijelove Mostara.

- Prvi hrvatski gardijski zdrug, elitna postrojba Hrvatske vojske, čiji pripadnici brane domovinu još od 1990. godine, u Rakitju kraj Zagreba proslavio prvu obljetnicu postojanja.

- Na sjednici Arhijerijskog sinoda Srpske pravoslavne crkve u Bijeljini, kojom je predsjedao patrijarh srpski Pavle, bili prisutni i Radovan Karadžić i Milan Martić.

1996.

- U Zagrebu održana dvodnevna sjednica Glavnog odbora HDZ-a, na kojoj je dr. Tuđman naglasio: "Donošenjem odluka temeljem vlastitih prosudbi, oslobodili smo zemlju, pokrenuli oslobodilačke akcije u BiH i stvorili uvjete da postanemo regionalna sila, čimbenik bez kojeg se ne može."

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.