25. obljetnica osnivanja 7. gardijske brigade „Puma“

30.09.2017. 20:12:06

Aktivnosti koje dalje slijede su objavljivanje jubilarne poštanske marke „7. gardijska brigada „Puma“, zatim sportski susreti i druženja, razni koncerti, kazališna predstava, izložba, okrugli stolovi i slično...

25. obljetnica osnivanja 7. gardijske brigade „Puma“… Lacković Bus vozi po Hrvatskoj s amblemom slavnih Puma… Varaždin – Udruga veterana Udruga veterana 7. gardijske brigade „Puma“ i službeno je započela s obilježavanjem 25. obljetnice osnivanja brigade. Naime, na autobuse poduzeća ‘Lacković Bus’ koji će prometovati cijelom Hrvatskom, stavljene su prigodne naljepnice sa znakom 7. gardijske brigade „Puma“, za koje su ‘zaslužni’ Copy centar Habulan te grafičkom dizajneru Andreju Todorovskom

Cilj ove aktivnosti je da se brigada dodatno promovirala diljem Domovine.

Aktivnosti koje dalje slijede su objavljivanje jubilarne poštanske marke „7. gardijska brigada „Puma“, zatim sportski susreti i druženja, razni koncerti, kazališna predstava, izložba, okrugli stolovi i slično. Kao završna aktivnost koja će zaokružiti proslavu, 22. prosinca u HNK Varaždin održat će se Svečana akademija.
  1. gardijska brigada Puma ustrojena je 23. prosinca 1992. godine u vojarni “Ivan V. Drašković” u Varaždinu, glavna okosnica su joj bili pripadnici 5. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi, a s vremenom se pridružio dio pripadnika 104. Brigade HV Varaždin, kao i postrojbi sjeverozapadne Hrvatske, pa i šire. U svom je sastavu imala oko 4100 djelatnih, te oko 450 mobiliziranih vojnika i civilnih osoba.
Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 90 pripadnika 5. Bojne 1. GBR i 7. gardijske brigade, jedan se još vodi kao nestali, a više od 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno. Među njima, svoje živote u slobodu Domovine ‘utkalo’ je i petero hrvastkih branitelja sa šireg ivanečko – lepoglavskog područja; Josip Magaš iz Prigorca, Vlado Škalac iz Očure, Krešo Šmintić iz Cvetlina, Stjepan Križanec iz Višnjice i Romano Ribić iz Ivanca.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.